ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Отново заедно срещу диабета: Стотици пациенти се изследваха безплатно във ВМА!

  26.03.2018

  Над 400 души се възползваха от кампанията „Отново заедно срещу диабета”, организирана от ВМА с цел превенция на социално значимото заболяване.
   
  Те се възползваха от безплатните консултации със специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, като имаха възможност да проверят стойностите на кръвната си захар и холестерол. Някои от тях бяха диагностицирани със завишени стойности и насочени за последващо лечение.
   
  Кампанията, подкрепена от Ново Нордиск, е насочена именно към пациенти, които не предполагат, че имат захарен диабет. 
   
  Според Националната асоциация на децата и младите хора с диабет българите с диабет са над 460 000, а други 200 000 не знаят, че са болни.
   
  Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве,

  категорична е проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация.
   
  Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).  
   
  Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.