ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Командирски сбор на началника на ВМА събра десетки медицински офицери от цялата страна

  23.03.2018

  Десетки медицински офицери от цялата страна се включиха в ежегодния Командирски сбор на началника на Военномедицинска академия,

  на който бе обсъдено медицинското осигуряване на Въоръжените сили при развитие на военнополитическа криза и прерастването й във военен конфликт.

  Целта на сбора е

  запознаване на офицерския личен състав с новите тенденции в Министерство на отбраната, в частта, която касае ВМА като структура, пряко ангажирана с медицинското осигуряване на българските Въоръжени сили,

  заяви при откриването на форума началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Пред личния състав той изнесе данни за актуалното състояние на Академията, като засегна няколко фактора – устойчивото и добро финансово състояние, материалната база, кадровото състояние и готовността на ВМА да изпълни задачите си по отношение на военното здравеопазване, осигуряване на учения и мисии, в това число и бъдещи планове за учения.

  Има една много амбициозна сериозна програма за инвестиции в областта на техника, която е обърната към нашите периферни болници,

  а не толкова към централната болница. Това е свързано с разбирането на ръководството на ВМА за изключителната важност на тези болници, защото именно това се очаква от нас – развита териториална система със зони на отговорности и с болници, които да са жизнени и имат способности, които надхвърлят дори изискванията на техния регион и зони на отговорност, подчерта бригаден генерал професор Мутафчийски.

  Той изтъкна, че всеки един военнослужещ, независимо в коя част на страната се намира, има правото на еднаква качествена помощ, както във ВМА-София.

  В рамките на форума бе проведена и демонстрация на екипа по превантивна медицина на ВМА.

  Разиграна бе ситуация на авария в хвостохранилище и свличането му в намираща се наблизо река. Военните медици демонстрираха действия в хипотетична ситуация при засягане на населението от бактериологично или химично замърсяване на водата.