ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с урок за мотористи: Как да окажем първа помощ на пътя?

  18.03.2018

  Над 100 човека присъстваха на опреснителния курс "Първа помощ", който се проведе във ВМА с представители на най-голямата мотоорганизация в България Sofia Riders - само седмица преди откриването на новия мото сезон.
   
  Представителите на “Sofia Riders” признават, че много често стават свидетели пътно-траспортни произшествия. Целта на курса е да знаят какво трябва да направят в една такава ситуация, за да могат да помогнат на пострадалия.
   
  В презентацията си д-р Емил Кържин, главен асистент в реанимацията на ВМА, представи основните техники при оказване на първа помощ при инцидент и ги демонстрира, в зависимост от това дали пострадалият е моторист или пътник в автомобил. Разгледани бяха и действията при някои специфични ситуации като давене, удавяне, хипотермия, наличие на чуждо тяло и т.н.
   
  Най-важното е да запомните, че ако не сте сигурни, че можете да помогнете на пострадалия, по-добре е да не го пипате и да изчакате появата на Бърза помощ. И не забравяйте – не сте сами на пътя, скоростта убива,

  обърна се специалистът към любителите на високите скорости.
   
  В курса, по собствена инициатива, се включиха и ученици от училище „Вичо Грънчаров”, гр. Горна Оряховица.