ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки пациенти с глаукома прегледани безплатно във ВМА

  15.03.2018

   
  Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от ВМА в рамките на тридневната кампания за безплатни профилактични прегледи, организирана във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата.


  Според данните, актуализирани в началото на месец март 2018 година, 3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома.

  Информацията представи началникът на Катедра "Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия" професор Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти с глаукома, отганизирана съвместно с пациентска организация "Глаукома"

  В световен мащаб – към 2013 година 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 година техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 година – до 111,8 милиона.

  Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.
  И още статистика – при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома в сравнение с жените е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

  По време на лекцията професор Войнов представи какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение.

  Той припомни старата максима

  „Глаукомата каквото вземе, не връща” и подчерта, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на глаукомата са профилактичните прегледи.