ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА и Медицинският институт на Военните сили на Република Франция обсъдиха възможности за сътрудничество

  06.11.2017

  Ръководството на Военномедицинска академия и представители на Медицинския институт на Военните сили на Република Франция обсъдиха възможности за двустранно сътрудничество между двете институции.
   
  На срещата, инициирана от френската страна, присъстваха полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. – ВРИД началник на ВМА, полк. проф. д-р Румен Попов, д.м.н. – зам.-началник на ВМА, проф. Любомир Алексиев, проф. Красимир Мекушинов, проф. Реми Мишел, отговарящ за практическото обучение на студентите от на Медицинския институт на Военните сили на Република Франция, както и представители на Френски институт в България.

  „Взаимодействието с френската страна не е необичайно за нас. Аз съм хирург и имаме много добри отношения с френски колеги – хирурзи. Имаме редица колеги, които са специализирали във Франция”, коментира проф. Мутафчийски. 
   
  Той даде за пример Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, която е изцяло френска школа, както и департамента по анестезиология и реанимация – изграден също по френски модел.
   
  Проф. Мутафчийски изтъкна, че

  ВМА е национално значима болница, тъй като обслужва не само военни, но и цивилното население.

  Екипи на лечебното заведение вече години наред пък участват в мисии в Афганистан, Ирак и Мали.
   
  „Аз също съм бил на мисии зад граница. Почти всички наши офицери са преминали през тази школа, която е безценна за нас. Във ВМА поддържаме и 24-часов спешен център за травми, което е изключително важно за нашите лекари, защото в мирна ситуация това е единственият начин да ги държим натренирани по отношение на травмата”, изтъкна проф. Мутафчийски и добави: „Поддържаме клиники, които са с уникални възможности за България –по трансплантология на черен дроб, гастроентерология. Имаме една от най-съвременните токсикохимически лаборатории, разполагаме и с възможностите на една вирусологична лаборатория, която далеч надхвърля потребностите на една цивилна болница”.
   
  Гостите подчертаха, че за тях е голяма чест да посетят Военномедицинска академия и да обменят идеи и опит:

  „Към момента изградените партньорства, които имаме на ниво студенти са със страни от Африка и Азия, имаме връзки с немската военна академия и ще се радваме да обменяме студенти и с ВМА”, заяви проф. Мишел и сподели етапите на обучение на военните медици при тях.
   
  „За нас би било безценно да споделим опит с вас и да заложим на добрите практики, работещи при вас през годините, тъй като тази година за първи път в България бяха приети студенти по специалност „Виенен лекар”, които ще се обучават съвместно с Военноморското училище и с Медицинския университет във Варна”, обясни още полк. проф. Венцислав Мутафчийски.
   
  Представителите на френския Медицинския институт на Военните сили изразиха готовност да предоставят в рамките на сътрудничеството повече детайли относно системата на обучение на военните медици в тяхната страна.