ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  „Заедно сме в борбата срещу акнето”: 139 души прегледани безплатно от дерматолози на ВМА

  16.10.2017

  139 души се възползваха от безплатните консултации с дерматолозите от ВМА в рамките на националната образователна кампания „Заедно сме в борбата срещу акнето”.
   
  Специалистите от Клиниката по дерматология за поредна година извършваха безплатни профилактични прегледи, като целта им е заедно с партньорите от BIODERMA да се насърчи и популяризира културата на посещение при дерматолог, като важна стъпка в борбата срещу проблема.
   
  Акне вулгарис засяга милиони хора по света и е мултифакторно заболяване, което обикновено започва в пубертета. Андрогенно зависимо е и се появява в областите богати на себацейни жлези, обясняват специалистите.
   
  Лицето, деколтето, гърба и раменете са най-често засегнатите зони, като се появяват комедони, папули, пустули, нодули и кисти. И въпреки че е много вероятно след пубертета акнето да изчезне, то остава неприятни белези, които влошават качеството на живота. 
   
  Модерната терапия на акне е комбинирана и патогенетично насочена. Първо, целта е да се намали мастната секреция чрез медикаменти, които въздействат върху мастните жлези и правилно да почистване на засегнатите зони. Антибиотичното лечение, било то локално или вътрешно, е с цел да намали прекаленото разрастване на нормалната бактериална кожна флора, която е причина за възпалителните прояви. И много често се вклчюват кератолитични локални медикаменти действащи върху абнормната фоликуларна кератинизация.