ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Специалисти от ВМА с лекция пред млади лекари за приноса на военната хирургия

  14.10.2017

  Специалисти от ВМА изнесоха лекция пред млади лекари и студенти по медицина на тема

  Войните и медицинският прогрес – приносът на военната медицина. Обзор на съвременното състояние“.
   
  В рамките на XV-тата Международна медицинска научна конференция капитан д-р Георги Попиванов, д.м. и лейтенант д-р Христо Петров от клиниката по Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия запознаха участниците с основите и съвременните тенденции във военната медицина.
   
  Под мотото „Science: Uploading…” конференцията акцентира върху иновациите в областта на медицината като предложи на участниците разнообразие от лекции, семинари и работилници. Новото тази година в програмата бе именно темата за военната медицина, в частност за военната хирургия.
   
  Пред младите си колеги,

  специалистите от ВМА направиха изчерпателен преглед всички специфични приноси на военната медицина, като особено внимание обърнаха на изкуството на бойния триаж, damage control surgery, damage control resuscitation и други. 
   
  Според статистиката,

  бързото прилагане на тези подходи доведе до безпрецедентно намаляване на смъртността и на ампутация сред ранените в настоящите конфликти от 30% на 5% и съответно от 49% на 7%. 
   
  В заключение, специалистите са категорични, че бързата глобализация на тероризма и широкият спектър от наранявания изискват специфично обучение, както на военния, така и на цивилния медицински персонал.