ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Български и чужди специалисти представиха в София иновациите в лечението на мозъчни инсулти

  09.10.2017

  Над 190 водещи български и европейски специалисти от 17 държави събра Третият национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика, организиран от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика и с подкрепата на Военномедицинска академия.
   
  „През последните години БАНМХ се утвърди като авторитетна организация, която се превърна в международна организация, ползваща се с доверие от институциите не само в България, но и в чужбина. Особена чест за нас е, че патрон на форума е здравният министър проф. Николай Петров“, заяви при откриването на форума проф. Екатерина Титянова, председател на БАНМХ и ръководител на Клиника по функционална диагностика на нервната система към ВМА.
   
  „За мен е привилегия да бъда днес сред вас, колеги“, заяви от своя страна минитърът на здравеопазването и поздрави проф. Титянова за бързите темпове, с които се развива ръководената от нея организация. По думите му, признание за работата на БАНМХ е и впечатляващото чуждестранно присъствие на конгреса.

  "През годините Асоциацията се утвърди като уважавана научна организация, не само в България, но и в международен план. Доказателство за това признание е и участието в настоящия форум на над 160 водещи български и европейски специалисти. Това от своя страна е и гарант за споделянето на последните достижения и иновации в областта на невросонологията и мозъчната хемодинамика. Вярвам, че обмяната на познания, възможности и опит в рамките на дискусиите ще дадат възможност на колегите да намерят отговор на редица проблеми и казуси, с които се сблъскват в ежедневната практика и изискват бърза реакция.И не на последно място, провеждането на подобни форуми заздравява сътрудничеството и партньорството между медицинските специалисти, обединени около развитието на едно от най-актуалните направления на съвременната медицина", посочва в приветствието си към делегатите ВРИД началника на ВМА полк. проф. Венцислав Мутафчийски.
   
  Акцент в престижния форум бяха новите научни достижения в лечението на мозъчни инсулти и възможностите за обучение на мозъка след преживян мозъчен инцидент. 
   
  Успоредно с конгреса се проведе и регионален обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология. В програмата имаше лекции и семинари, посветени на интервенционалната съдова неврология, превенцията на инсултите, механичната тромбектомия, лечението с венозна тромболиза и други, както и практически семинари за лечение при интрацеребрален кръвоизлив и криптогенен мозъчен инсулт.