Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА със специална грижа за пациентите на диализно лечение

  30.04.2024

  Военномедицинска академия (ВМА) се сдоби със 7 изцяло електрически модела Volkswagen ID. Buzz за екологичен превоз на пациенти.

  Това е една инвестиция – израз на съзнателното ни отношение към опазването на околната среда и най-вече съобразно отговорностите, които имаме към нашите пациенти. С автомобилите ще се подсигури ежедневното обслужване и комфортния превоз на пациенти на диализно лечение, които са трудноподвижни и с тежки придружаващи заболявания, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Гледайки тези автомобили, възниква чувство на носталгия, защото са едни от първите, олицетворяващи свободния дух по време на хипи движението. Със сигурност биха предизвикали усмивка в нашите пациенти. А за нас това е много важно, защото ако са усмихнати, половината от нашата работа е свършена, каза още началникът на ВМА.

  Той получи ключовете от Флориан Пупетер, управител на Порше БГ, който подчерта, че са горди от партньорството с институция като ВМА, която е отговорила на техните визии за градска мобилност.

  Автомобилите ще се използват още и за транспортиране на трансплантационните екипи при възникнала ситуация в столицата, както и консултантите на лечебното заведение.

  Многофункционалният универсален ID. Buzz съчетава компактни размери с простор и иновативни технологии, изключително добре подготвен за движение в интензивния трафик и тесните градски улици, при това с нулеви СО2 емисии.

  Автомобилът е петместен, като концепцията на интериора позволява максимално оползотворяване на пространството, осигурявайки повече комфорт за пациентите.

  Моделът е с литиево-йонна батерия с използваем капацитет 77 кВтч и електромотор. Пробегът, който може да се постигне с едно зареждане на батерията достига до 420 км. Благодарение на комбинираната система за зареждане CCS, литиево-йонните батерии могат да бъдат зареждани както с прав, така и с променлив ток, т.е на обществени CCS станции за бързо зареждане, както и посредством собствен служебен Wallbox. На бързозарядна станция батерията на ID. Buzz връща капацитета си от 10 до 80% за около 30 минути. Автомобилите се предоставят на ВМА със собствени стенни зарядни станции Moon ID. Charger, произведени в Германия.