ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Безплатни консултации за пациенти с диабет във ВМА-Варна

  29.04.2024

  Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА).

  Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза захарен диабет.

  Към кого е насочена кампанията?

  • Имате поставена диагноза захарен диабет.
  • Не успявате да поддържате нормални нива на кръвната си захар.
  • Нямате изследван гликиран хемоглобин в последните 6 месеца.
  • Не сте посещавал ендокринолог.

  Тестът и консултацията ще се извършват по график от лекар-ендокринолог. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на следните телефони: 052/386 396 или 052/386 339.

  Изследването на гликирания хемоглобин е надежден показател за контрол на захарния диабет. Тестът не изисква да сте гладни или друга предварителна подготовка. За изследването се ползва капка кръв от пръст. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага, поясняват специалистите и апелират пациентите да носят и предходни лабораторни изследвания и друга медицинска документация.

  Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което с течение на времето води до сериозно увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите. Диабетът е социалнозначима болест, поради нарастващата численост на засегнатите от него хора. 

  Различават се най-общо два типа захарен диабет: тип 1, който е автоимунно обусловен, засяга предимно хора в млада възраст и изисква инсулинолечение, и тип 2 – най-често се развива при хора на възраст над 45 години, но все повече деца, тийнейджъри и млади възрастни също го развиват. Докато при тип 1 се установява намалена до липсваща инсулинова секреция от панкреаса, при тип 2 обичайно има съхранена инсулинова секреция, но нарушено инсулиново действие.

  Симптомите на диабета могат да бъдат повишена жажда, често уриниране, съхнене на устата, повишен глад, редукция на тегло. Захарният диабет тип 1 обичайно настъпва остро, докато тип 2 нерядко се открива случайно при измерване на повишена кръвна захар или гликиран хемоглобин, който показва средните стойности на кръвната захар 3 месеца назад.

  Редовното изследване на кръвната захар и гликирания хемоглобин е от съществено значение за успешния контрол на диабета и предотвратяване на усложненията му. При 32% от хората още при поставяне на диагнозата захарен диабет тип 2 са налице едно или повече от усложненията му. Именно затова ранната диагностика и контролът на кръвната захар, респективно гликираният хемоглобин, са от изключително значение.