Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Медици от над 40 държави наблюдаваха операции на живо от ВМА

  28.04.2024

  Стотици медици от цял свят участваха в 14-ия Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, който се проведе на 26-27 април във Военномедицинска академия (ВМА).

  Ежегодното научно събитие се организира от Катедра „Урология и нефрология на ВМА, с подкрепата на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология (EULIS), Онлайн платформата за обучение „Академия по Ендоурология” (EA), Научната организация Експерти в уролитиазата (ESD), Международния алианс по уролитиаза (IAU), Югоизточната група за изследвания в областта на уролитиазата (SEGUR) и научната организация Урология в развиващите се страни (U-Merge).

  Форумът има за цел да предложи актуална информация за съвременните диагностични и терапевтични техники в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия, коментира проф. Илия Салтиров, ръководител на Катедра „Урология и нефрология” и председател на Организационния комитет.

  Той изтъкна забележителното научно участие в програмата – 24 университетски преподаватели и опитни хирурзи от 10 държави – Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Китай, Сингапур и Турция. Както големия интерес на международната общност – десетки са специалистите, които присъстваха в Конгресния център на ВМА, а регистрираните онлайн участници бяха над 150 от 43 държави.

  По време на форума бе отдадена заслужена почит към двама от доайените в българската урология – проф. Светослав Николов и проф. Христо Куманов: Вечна им памет! Това е огромна загуба за цялата гилдия – проф. Николов беше достоен лекар и обичан  от всички, а проф. Куманов беше човекът, който подаде ръка на ВМА, когато стартира нашата трансплантационна програма, заяви от своя страна началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той поздрави проф. Салтиров и екипа му за нестихващия ентусиазъм и хъс за организирането на този симпозиум и отбеляза, че благодарение на изявени специалисти като него, като проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, през последните години ВМА се превърна в средище на международни симпозиуми, с каквито други болници не могат да се похвал

  В двата дни на симпозиума участниците имаха възможност да наблюдават 14 операции.  В сесиите с live surgery - 8 операции и в сесиите с prerecorded surgeries – 6 операции. По време на хирургичните сесии бяха представени най-съвременните хирургични техники, апаратура, енергийни източници и инструментариум, в областта на хирургията на горния и долния уринарен тракт. Научната програма включваше шест State-of-the-Art лекции, шест лекции посветени на новите технологии в урологията, шест лекции с тематика в метаболитните изследвания и консервативното лечение на уролитиазата.

  На закриването на форума проф. Илия Салтиров изтъкна приятелската атмосфера през тези два дни, благодари на всички участници и ги покани на следващия, 15-и, Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” отново във ВМА.