Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Иновации в съдовата хирургия на ВМА

  24.04.2024

  Иновативна за България техника с прилагането на т.нар. модифициран от хирурга ендографт даде шанс за живот на 71-годишна жена – пациент на Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).

  Поставената диагноза е торакоабдоминална аневризма – над 3.5 см разширение на аортата в зона, обхващаща и кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват вътрешните органи в корема: двете бъбречни артерии, горната мезентериална артерия и стволът, който кръвоснабдява черния дроб, далака и стомаха. Дълго време тази диагноза обричаше пациентите да се наблюяват, да си лекуват високото кръвно налягане и в много редки случаи се правеха резекции – отворена оперативна хирургия, която в момента е една  от най-големите операции в човешкото тяло, защото достъпът включва гръдната кухина, прерязване на диафрагмата и отваряне на коремната кухина, пояснява д-р Никола Колев, част от екипа на Клиника по съдова хирургия на ВМА.

  Специалистите в Европа и САЩ от години разполагат с т.нар. фенестрирани ендографтове, които се произвеждат по поръчка за конкретния пациент. Тяхната себестойност обаче е твърде висока и не се покриват от Здравната каса в България. Затова, макар и от скоро, в България вече навлизат иновативни техники с използването на т.нар. модифициран от хирурга ендографт.

  Ендопротезирането представлява вкарване на покрит стент в абдоминална или в конкретния случай в торакоабдоминална аневризма, който има специални отвори, през които се извършва канюлация на тези висцерални съдове за коремните органи и се поставяt покрити стентове и към тях. През миналата година беше направен успешен опит в България с поставянето на такъв модифициран  ендографт и това отприщи една верижна реакция сред ендоваскуларните хирурзи да уваличим обема на действие при лечението на този тип аневризми, подчерта д-р Колев.

  За България подобен тип подход – фенестриран ендографт за четири висцерални съда, на мен ми е известен един случай преди това – с разликата, че предишният е бил тип фенестриран ендографт, а този тип браншов ендографт, като за едната от бъбречните артерии е направено допълнително „краче” към самата ендопротеза, допълва още специалистът.

  Той отбелязва още, че операцията е трудоемка и продължила 7 часа. Финалният резултат е задоволителен. Пациентката е раздвижена в пълен обем и е започнато захранване.

  Модифицирането на стандартни графтове, непосредствено преди имплантацията, се практикува от много опитни екипи. Д-р Колев благодари на д-р Димитър Николов и д-р Тодор Самарджиев, с които съвместно извършили иновативната оперативна интервенция.