Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Медици от ВМА със съвети към мотористите

  27.04.2024

  Днес, 27.04.2024 г., във Военномедицинска академия (ВМА) се проведе курс „Първа помощ”, в който участваха представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”.

  Съвместната инициатива стартира през 2017 г. Доцент Недялко Григоров със своя екип от Спешното звено на болницата демонстрираха нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

  Според тях, ключовите моменти при инцидент на пътя са осигуряване на безопасност, оценка на състоянието на пострадалия и оказване на помощ.

  Представителите на “Sofia Riders” признават, че много често стават свидетели пътно-траспортни произшествия.

  Статистиката сочи, че 57% от жертвите загиват в първите няколко минути на катастрофата, 22% - по време на транспортирането до болнично заведение или в същия ден, а 21% загиват в следващите 30 дни от катастрофата.

  Разумната скорост спасява животи. Най-важното е да не се паникьосвате. Поемете дълбоко въздух, огледайте се дали има газ, пожар, в резлутат на инцидента, обезопасете средата. След това вижте пострадалия – дали диша, говори, има ли кръвотечение някъде, има ли пулс. След това е се обадете на телефон 112, съветват медиците.