ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА отбеляза 10 г. от първата трансплантация на черен дроб, направена в болницата

  17.05.2017

  Военномедицинска академия отбеляза 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация в болницата.

  Събитието уважиха заместник министър-председателят и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов; министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, д.м.н.; представители на структурите на Министерство на отбраната; представители на лечебни заведения и координатори по донорство от цялата страна; пациенти, трансплантирани във ВМА; представители на пациентски организации.

  Юбилейната конференция започна с едноминутно мълчание в памет на дългогодишния началник на болницата ген.-майор проф. Стоян Тонев.

  „За тези 10 г. във ВМА сме направили 59 трансплантации на черен дроб и това вече е рутинна дейност.

  ВМА направи първата операция съвсем сама, като 3 години преди това се подготвяхме, включително и със специализации в чужбина, и успяхме
  ”,

  коментира ВРИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той отбеляза и че в този процес на подготовка са се изградили и лидерите на тази дейност – проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Николай Петров, доц. Евелина Одисеева.

  „След 10 години може да се похвалим с няколко екипа, които могат съвсем самостоятелно да извършват тази трансплантация, което говори за една добра приемственост”, каза още проф. Мутафчийски.

  Той добави, че осъществяването на една такава върхова манипулация показва нивото на лечебното заведение.

  „Благодаря на директорите на болниците, с които работим за добрата колаборация и пълната отдаденост на процеса. Благодаря с цялото си сърце на всички ви”, заяви още началникът на ВМА.

  „ВМА е най-боеспособното българско военно поделение. Пожелавам на видовете войски да имат тази подготовка и този професионализъм, който има колективът тук”,

  заяви в приветствието си и заместник министър-председателят и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

  Той изтъкна, че неслучайно болницата е сред най-предпочитаните лечебни заведения в страната, а специалистите заслужено се ползват с доверието на пациентите.

  „Искам да пожелая на целия състав да сте здрави и да продължавате с това темпо и занапред”, допълни министър Каракачанов.

  „За мен е чест да бъдем заедно и да почетем този празник.

  Искам да ви пожелая да запазите това ниво, да растете, да разширите дейността и за бъбречна трансплантация и панкреас, например. Днес е ден за вашата гордост и равносметка.

  Този ден може да служи и за отправна точка за вашите мечти”, обърна се към колектива на болницата и министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, д.м.н..

  „Вие доказахте, че трансплантологията е тази част от медицината, която обединява хората. Пожелавам ви още повече пациенти, на които давате шанс за втори живот чрез трансплантации”,

  подчерта от трибуната и д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация.

  Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев изтъкна, че спасените с трансплантации пациенти са поредната победа на медицината и утвърждаването на чернодробната трансплантация: „Сигурен съм, че в близките години от ВМА ще положат всички усилия, за да утвърдят донорската култура у нас.

  Бъдете здрави и успешни, нека чрез вашите постижения да имаме възможността оптимистично да погледнем в бъдещето”.

  Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов изтъкна, че за тези 10 г. в болницата се е създала цяла школа в областта на трансплантологията и награди проф. Никола Владов с почетна грамота на БЧК за хуманност.

  Проф. Венцислав Мутафчийски и проф. Никола Владов получиха плакети от името на Пациентски организации „Заедно с теб”. „Ежедневно имаме контакт с пациенти и техните роднини, които ви благодарят.

  Поклон пред българския лекар и всеотдайния труд, който полагате всеки ден за здравето на хората”
  ,

  заяви Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб”.

  В края на конференцията началникът на ВМА награди с грамоти представители на участниците в целия трансплантационен процес.

  Снимки: Вяра Йовева