Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА се готви за предизвикателствата

  17.03.2024

  Военномедицинска академия (ВМА) посрещна американска военна делегация като част от планираните мероприятия по линия на двустранното военно сътрудничество със САЩ за 2024 г. В рамките на две седмици, представители на Global Health Engagement office of the Command Surgeon, Командването на ВВС на САЩ за Европа-Африка (USAFE-AFAFRICA), Националната гвардия на Тенеси, 4-та бригада за подпомагане на силите за сигурност (SFAB) и ръководството на ВМА обсъдиха актуални въпроси и предизвикателства в областта на военната медицина.

  Основни акценти по време на дискусиите и полевите занятия бяха:

  • подготовка за оценка на готовността на медицинско формирование Роля 1
  • авиомедицинска експертиза на кандидати за летателно обучение и на летателен състав

  През първата седмица от посещението се проведоха преглед на основните оперативни процедури и полеви демонстрации на настоящите способности на Роля 1, идентифициране на евентуални пропуски и ограничения във връзка с предстоящата оценка по MEDEVAL на НАТО. Крайната цел беше да се гарантира, че българската Роля 1 MTF покрива строгите стандарти, изисквани за медицинското осигуряване при операции на НАТО.

  През втората половина на визитата се обсъдиха теми, касаещи военномедицинската служба относно предстоящото придобиване на бойни изтребители F-16 и осигуряване на безопасни полети с тях. В хода на дискусиите бяха разгледани и предложения за продължаване на сътрудничеството в тази насока.

  Проведените съвместни мероприятия не само подчертават ангажимента на участващите страни да подобрят медицинските оперативни способности на НАТО, но представляват пример за ползотворно международно сътрудничество в областта на  военната медицина. Чрез този обмен на знания и опит българската военномедицинска служба повишава своите способности и готовност за предизвикателствата при операции и мисии на НАТО.