ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки мотористи от Sofia Riders се включиха в информационна кампания за донорството във ВМА

  12.05.2017

  Десетки мотористи от най-голямата мото организация в България Sofia Riders се включиха в информационна кампания за донорството във Военномедицинска академия. 
   
  Ментори на събитието бяха координаторите по донорство д-р Мирослав Ненков и д-р Сибила Маринова. Идеята за срещата идва от самите мотористи и съвпада с отбелязването на 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация във ВМА. 
   
  „Това е една много интересна инициатива на една от най-авторитетните мото организации в България, която подкрепя кампанията за популяризиране на  донорство.

  Благодаря Ви, че сте тук, защото Вие можете да бъдете посланици”,

  коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, ВРИД началник на ВМА.
   
  Пред аудиторията той припомни широко застъпеното мнение, че именно мотористите са силно застрашени на пътя, но подчерта, че във ВМА няма нито един донор, който да е мотоциклетист.  
   
  Проф. Мутафчийски се присъедини към призивите на мото обществото за повишено внимание и толерантност на пътя.
   
  Пред мото обществото ще бъде засегната темата за същността на донорството и ще бъде отправен призив за повишено внимание от страна на шофьорите, предвид активния мото сезон, който вече започна. 
   
  „Ние сме тук, за да разберем какво, как и кога може да бъде трансплантирано. Това е един много благороден акт, нищо повече”,

  коментираха представители на Sofia Riders.
   
  „Всички хора, които са трансплантирани в нашата клиника се върнаха достойно към своя нормален живот. Те вече не са болни”, изтъкна проф. Венцислав Мутафчийски и даде за пример легендарният вратар на ЦСКА и националния отбор Георги Велинов – Джони, който също се включи в кампанията.
   
  „Тези хора спасиха живота ми и докато съм жив ще им бъда благодарен. Благодаря Ви от сърце”, заяви развълнувано бившият спортист, който случайно или не – на 11 май празнува своя втори рожден ден. 
   
  На 17 май във ВМА ще бъде отбелязана тържествено 10-ата годишнина от първата трансплантация на черен дроб в болницата.  
   
  „До момента сме направили 59 трансплантации, което го прави една рутинна практика. Няма как да не сме доволни от тези резултати, защото трансплантацията на черен дроб говори за нивото на една болница и доказва, че ВМА е абсолютна марка за страната”, коментира още проф. Мутафчийски.
   
  „Тези 59 трансплантации показват, че

  във ВМА имаме един много мотивиран екип, който през всичките тези години не загуби мотивацията си и резултатите са абсолютно съпоставими с всички европейски центрове. Това за нас е голяма гордост”,

  заяви от своя страна и проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.
   
  На срещата присъства и д-р Марияна Симеонова - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, както и лекари от екипите, извършващи трансплантация на черен дроб във ВМА.