ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Хората с епилепсия могат да спортуват

  12.02.2024

  Международният ден на епилепсията се отбелязва всеки втори понеделник на месец февруари. Тази инициатива има за цел да повиши познанията за заболяването, да разсее погрешни схващания и да насърчи обществото за приобщаване и подкрепа на пациентите, страдащи от епилепсия.

  Епилепсията е незаразно заболяване на мозъка, което може да се появи във всяка възраст и да е свързано с различна причини – генетични, травматични, вродени аномалии, възпалителни заболявания, тумори, инсулти, деменция, както и при  злоупотреба с алкохол и други субстанции. Една от заблудите в обществото е, че пациентите с епилепсия задължително имат пристъпи със загуба на съзнание, падане на земята и гърчове. Епилепсията може да изглежда различна при всеки един пациент, като някои от тях да имат по няколко вида пристъпи. 

  По данни на Световната здравна организация:

  • Около 50 милиона души по света страдат от епилепсия.
  • До и над 70% от хората с епилепсия могат да живеят без пристъпи при правилна диагноза и лечение.
  • В слабо развитите държави само един от четири души с епилепсия получава необходимото му лечение.
  • Рискът от преждевременна смърт е три пъти по-висок при пациентите с епилепсия в сравнение с общата популация.

  Често пред членовете на семейството или други близки се появяват редица въпроси как да подсигурят оптимална грижа за близкия си, диагностициран с епилепсия.

  • Подсигурете безопасна среда, особено ако пристъпите все още не са добре контролирани и има висок риск от нараняване. За предпазване от изгаряне се избягват открити огньове, ползването на плотове или открити готварски печки, уреди за гладене. Могат да се поставят омекотители на по-големи и ръбести мебели, мокети, да се ползват душове вместо вани при лична хигиена. Да се спазва по-голямо отстояние при ползване на обществен транспорт.
  • При част от пациентите често са налични провокиращи фактори, които могат да повишат риска от пристъпи и е добре да бъдат познавани и избягвани. Такива са: недоспиване или променен денонощен ритъм, пропускане на доза от използвания медикамент или внезапното му спиране, пропускане на хранене, емоционален стрес, остро вирусно заболяване, фебрилитет, прием на медикаменти за друго заболяване, употреба на алкохол и наркотици, както и тяхното отнемане. По-рядко провокиращи фактори са менструален цикъл или хормонални промени, както и мигащи светлини (само при хора с фоточувствителна епилепсия!!!).
  • Необходимо е да се посигури редовен прием на предписания медикамент в интервали, определени от лекуващия лекар.  Винаги да има запас от медикаменти в количество за една или две седмици занапред. Ако не откривате предписания ви медикамент в аптечната мрежа, преди за закупите негов заместител, задължително се консултирайте с наблюдаващия ви невролог.
  • Могат ли хората с епилепсия да спортуват? Отговорът е да, но в зависимост от вида на пристъпите , тяхната честота и вида на спорта. Високорискови и непрепоръчителни са гмуркане, скално катерене, парашутизъм. С по-висок риск също са бокс, карате и футбол. С по-нисък риск са  тенис, джогинг, волейбол, баскетбол, голф. Плуването да бъде винаги с придружител. Препоръчва се отборът и треньорът да бъдат запознати със заболяването и даването на първа помощ при необходимост.
  • Кога да се обадим на 112?  При пристъп с продължителност над 3-5 минути или няколко пристъпи един след друг, при невъзстановяване на съзнанието след пристъпа или при проблем с дишането. Задължително потърсете спешна медицинска помощ, ако близкият Ви е объркан над 1 час след пристъпа, ако инцидентът е във воден басейн (риск от аспирация) и в случаите на първи пристъп, при нараняване, при бременна жена или пациент с диабет.

  Към Клиниката по нервни болести функционира комисия за лечение на Епилепсия, която приема всяка сряда след предварително записване на телефон 02/92 25 932 – медицински секретар Миглена Терзийска.