ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Безплатни изследвания във ВМА в Деня за борба с ХОББ

  15.11.2023

  14 пациенти се възползваха от безплатните консултации със специалистите от Клиниката попневмология и фтизиатрия на ВМА по повод Световния ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

  Наричат я „болестта на пушачите“ – защото близо 2/3 от „жертвите“ ѝ са подвластни на страстта към цигарите. ХОББ се характеризира със затруднение на движението на въздуха, което пациентите най-често усещат като задух – по-рано или по-късно в хода на болестта. Това възпаление води до увреждане на структурата и функцията на белите дробове и, за съжаление, не отзвучава напълно и след отстраняването на екзогенната причина“, обяснява д-р Васил Шишков.

  Той уточнява, че тютюнопушенето е основен рисков фактор, който допринася за над 70% от случаите на ХОББ в световен мащаб. Честотата на болестта се увеличава с напредване на възрастта и се открива в около 5%  от възрастните над 40 години.

  Оплакванията – от кашлица до задух

  Симптомите на ХОББ зависят до голяма степен от типа на доминиращото засягане – дали са увредени предимно дихателните пътища (бронхит) или белите дробове (емфизем). Основните клинични прояви са кашлица с отделяне на секрети, което най-често се подценява години наред („Кашлям си, защото пуша”) и постепенно влошаване на физическия капацитет и задух („Уморявам се, защото остарявам”) – първоначално при по-сериозно натоварване, който се засилва с времето, разкрива д-р Шишков. Обикновено повечето пациенти, които идват при нас по повод на симптоми, са с белодробна функция 50-70%, което отговоря на болест с давност няколко години. В практиката си обаче се е сблъсквал с не един и два фрапиращи случаи. Например, последната пациентка, при която поставихме за първи път диагнозата, беше с белодробна функция 20%, преди да започнем лечението, споделя специалистът.

  Спирометрията е точен и безболезнен метод

  Диагнозата се поставя на базата на наличие на симптоми, рискови фактори за развитието на болестта и функционално изследване на дишането – спирометрия с бронходилататорен тест. Спирометрията е неинвазивен и лесно приложим метод – както за диагноза, така и за скрининг на рискови групи, като може да бъде проведен и извън лаборатория.