Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Традиции и иновации в невросонологията

  30.10.2023

  Специалисти от различни звена на Военномедицинска академия (ВМА) взеха активно участие в Деветия национален конгрес с международно участие, организиран от Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика с подкрепата на ВМА.

  Създател и вдъхновител на Асоциацията бе проф. д-р Екатерина Титянова, която ни напусна внезапно в началото на миналата година. нейните колеги и наследници продължиха традицията форумът да бъде международен, мултидисциплинарен и подкрепян от изследователската група по невросонология към  Световната федерация по неврология, ВМА, Национална спортна академия „Васил Левски“, Българска академия на науките и изкуствата и Български лекарски съюз.

  Радващо е, че след кратко прекъсване заради пандемията от COVID-19, отново имаме възможност да се срещаме на живо и да споделяме опит с колеги от цял свят. За щастие това глобално предизвикателство не ограничи развитието в науката, напротив – даде възможност за нови знания и умения, при това в условията на една изключително динамична обстановка, каза в приветствието си от името на ръководството на ВМА полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на лечебното заведение.

  През годините Асоциацията изгради школа от млади и надеждни специалисти от цялата страна, които чертаят пътя към усъвършенстване и внедряване на иновативни и успешни практики за превенция, диагностика и лечение на най-значимите неврологични заболявания.

  Вярвам, че тези традиции ще бъдат продължени, а богатата научна програма на конгреса ще допринесе за обмяната на този опит и за набелязването на нови научни върхове, към които да се устремите,  заяви още полк. доц. Димо Димов.

  В рамките на форума бяха засегнати съвременните възгледи и методи за диагностика и лечение на мозъчно-съдови заболявания, както и иновациите в невросонологията.