ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Псориазисът „удря” ставите и сърцето

  29.10.2023

  Псориазисът е сред социалнозначимите заболявания. В световен мащаб засяга около 2% от популацията, а в България между 100 000-150 000 души. Негова „мишена” са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса, казва в Световния ден за борба с псориазиса доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по кожни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

  Псориазисът може да обхване различна площ от тялото, в това число скалпа, лицето, дланите и стъпалата, ноктите. Често засегнати обаче са ставите и сухожилията, което от своя страна може да доведе до възпаление, оток, деформации, затрудняващи и ограничаващи извършването на ежедневни дейности.

  Допълнително се асоциира с множество сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, затова контролът на придружаващите заболявания е много важен,категоричен е специалистът.

  Той развенчава и някои от заблудите, свързани със заболяването. Първата е, че псориазисът е заразен.

  Другата заблуда е, че се засяга само и единствено кожата. Както вече споменах, това не е така, а лошият контрол на придружаващите заболявания води до недобро повлияване от терапията. Най-сериозно предизвикателство за нас са влошените пациенти, които години наред са се лекували с билки, биорезонанс и дори от екстрасенс. Тогава освен битката за неговото здраве, водим и тежка битка за неговото доверие, споделя доц. Кантарджиев.

  По думите му, правилната терапия е с изпитаните през годините конвенционални средства от лекар-специалист. Нейното отлагане или пък търсенето на хомеопатични средства само може да доведе до трудно овладяващи се усложнения.

  Заболяването изисква мултидисциплинарен подход в диагностиката и терапията предвид придружаващата патология. При лечението на псориазис се използват различни комбинации от локални и системни средства, включително и ултравиолетова светлина. Клиниката по дерматология към ВМА е най-високо специализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполага с най-модерния сектор за фототерапия, която е „златен стандарт” в лечението на псориазис. При недостатъчна ефективност и наличието на ставна симптоматика, се прилага системна терапия, подчертава специалистът.

  В кожната клиника на ВМА ежеседмично заседава Комисия за отпускане на биологична терапия за псориазис, която се покрива от НЗОК. Тази терапия блокира на различни нива възпалителната каскада, предизвикваща заболяването.

  В последните години псориазисът е може би най-проучваното от тази гледна точна заболяване в дерматологията и терапевтичните резултати от биологичната терапия са много добри. Пациентите се чувстват като преродени – без видими промени по кожата, с излекувани нокти, излекувани стави и най-важното – без болка. И могат да водят един пълноценен начин на живот, категоричен е доц. Весел Кантарджиев.