Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Чудодейна сила за медици и пациенти от ВМА

  24.10.2023

  Медици и пациенти от Военномедицинска академия (ВМА) ще могат да се поклонят пред мощите на седем светци. Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп и духовници донесоха за поклонение в лечебното заведение частица от животворящия Господен кръст и мощите на седем светци. Те ще останат в Музея на военномедицинската служба до Димитровден.

  Мероприятието се организира с благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, който в грижата си за целия народ не забравя и трудовете на медиците и им изпраща за поклонение християнски светини – за укрепване и духовни сили в носенето на нелекия кръст да служиш на ближния.

  Това е безпрецедентен акт, който не се е случвал в нито едно цивилно или военно лечебно заведение. Не трябва да забравяме, че най-важното в професията ни е милосърдието и обичта към ближния, което е и в основата на християнството. От вяра имат нужда и пациентите, и лекарите, а нашата професия е такава, че ние сме се посветили на хората, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Какво е животът без вяра – живот без посока. Затова за нас е важно за се уповаваме на вярата, особено в трудни и тежки моменти. Военните медици по принцип сме призвани да вземаме решения в отговорни времена. И ако нямаме вяра в себе си, би било невъзможно да вършим работата си, допълни още той.

  Началникът на ВМА изказа за пореден път своята признателност към Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски за засвидетелстваната подкрепа през годините, както в битката с пандемията от COVID-19, така и в кампанията „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”, в която ежегодно десетки свещенослужители и техните близки даряват кръв безвъзмездно и помагат на нуждаещи се пациенти не само във ВМА, но и в цялата страна.

  От днес стартира и дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на параклис в двора на ВМА.