ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Ангели-пазители на най-уязвимите пациенти

  16.10.2023

  На 16 октомври отбелязваме Международния ден на анестезиолога. Той датира от 1846 година, когато се приема, че е въведена първата спешна анестезия от английския учен Уилям Мортън.

   

  Всяка година фокусът на този ден е различен, показвайки разнообразни и критични роли, които анестезиолозите играят за благосъстоянието на пациентите.

   

  Анестезиолозите се считат за ангелите пазители в операционната зала и техните животоспасяващи умения се смятат за незаменими в медицинската практика.

  Да си анестезиолог е дълбоко лично. В операционната зала те се грижат за най-уязвимите пациенти – тези, които, докато са под анестезия, не могат да се грижат за себе си. Често тези специалисти са най-близкият човек на пациента по време на болничния му престой. И също толкова често са извън полезрението: работа зад кулисите и далеч от очите на пациентите, които може и никога да не разберат важната и дори съществена роля, която тези лекари са изиграли за тяхното здраве и живот.

  Разчитат на умения, не на късмет. Те са хладнокръвни и спокойни. Печелят доверието за минути. Болните са изплашени и нервни. Умението на медиците да разберат и намалят страховете им са от изключително значение.

  Анестезиологията е уникална област в медицината. Изисква много знания, които бързо да се анализират, и много сръчност. Задължително качество е работата в екип, защото нашата професия не е солова. Анестезиологът трябва да отдаде много време , труд и едва ли не животът си, казва чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на ВМА.

  Днешният празник съвпадна и с отбелязването на Деня на донорството във ВМА. На него присъстваха и анестезиолозите, които са незаменима част от трансплантационните екипи на ВМА.

  Пожелаваме им да са здрави и да запазят хъса, с който помагат на всички нуждаещи се!