ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  7 послания на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски към първите военни лекари

  14.10.2023

  Днес е паметен ден в историята на Военномедицинската служба на България – присвояване на първо офицерско звание на курсантите от първия випуск военни лекари.

  Последният ми учител казваше, че човек не бива да се оставя на проблемите да го удавят и че не трябва да спира да мечтае. А ние, освен че мечтаехме, и действахме. Вярвахме, борихме се и успяхме. И резултатът сте вие. Нека това бъде първото ми послание към вас – не спирайте да мечтаете и се борете за мечтите си.

  Преди години бяхме на конгрес по лапароскопска хирургия – в моята клиника бяхме извършили три лапароскопски операции, от най-сложните в коремната хирургия, за първи път в България. С чудесен резултат. Бяхме много горди и много се фукахме. Тогава един млад колега ме попита има ли лимит в лапароскопската хирургия. Замислих се. И му отвърнах, че лимитът е само в нашата глава. Възможностите са безкрайни, ако имаш смелостта да ги направиш. Не си поставяйте граници, не поставяйте бариери в ума си. И тогава ще надскочите себе си. Това е второто ми послание към вас.

  И ние не си поставяхме лимити в мечтите и в ума и затова тази програма е обречена на успех.  Тук е мястото да благодаря на вдъхновителите на тази програма: генерал-майор член-кореспондент професор д-р Николай Петров, д.м.н. – с всичките му заслужени титли и с огромна признателност към него, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и професор д-р Красимир Иванов, д.м.н.. Това е и следващото ми послание към вас: Никога не се закичвайте с чужди постижения, работете усърдно за своите лаври.

  Тук стоящите пред вас – бивши и настоящи генерали и адмирали, през цялата си кариера досега са се отличавали с ярка индивидуалност и са успели. Бъдете себе си, бъдете цветни и отличаващи се! Бъдете със самочувствие. Нека вашето поведение издава, че вие сте носители на победата! Бъдете на бял кон с извадена сабя! Това е следващото ми послание към вас – не бъдете тухли в стената като в песента на “Пинк Флойд“.

  Ние ви предоставяме огромни възможности за развитие, но крайните резултати зависят само и единствено от положените лични усилия през годините. И вие се убедихте в това само преди дни – разпределението ви по военните формирования дойде на база вашия успех. Така ще бъде и занапред. Затова изберете си мечта и действайте! Положените усилия не могат да останат незабелязани. И нека това бъде следващото ми послание към вас – всичко е във вашите ръце!

  Спомням си някои от срещите си с вашите родители. Според тях, а и според вас в началото имаше куп излишни неща, като почистване на градинки и плевели, оборка на плажове, дори оправяне на леглото. Тогава попитах „Вие виждате ли някаква промяна в децата си?“, а бащата на една от курсантките се намеси и каза „ Тя е друг човек. Не можем да я познаем – оправя си леглото, подредена и сериозна. Ние видяхме как за 6 години вие наистина станахте съвсем други хора, които ни изпълват с гордост. Няма безсмислени неща. Безсмислено е да хабите емоции. Крайната цел е важна. И това е следващото ми послание.

  Вие  сте специални – колко младежи на вашата възраст биха се заклели пред знамето на Родината, готови да отдадат живота си за нея. Това наистина е специално, респектиращо и достойно за уважение, но то няма да ви направи богопомазани. Всъщност, това е огромна отговорност. Всички очи ще останат вперени във вас – за всяко ваше действие или бездействие, за всяко ваше решение, за всеки ваш успех или неуспех.

  Ние искаме да ви направим достойни командири. Командирът е специална категория човек – той се различава от директор, от началник или ръководител. Единствено той може да заповяда на своите подчинени да отидат дори на сигурна смърт. Това е смазваща отговорност, която вие трябва да понесете сами. И колкото по-нагоре вървите в кариерата си, ще оставате все по-самотни заради своите отговорности. И когато стигнете върха, ще се озовете на едно много самотно място, където единствената ви опора ще бъде вашето семейство. Пожелавам ви да създадете здрави семейства, защото само те могат да ви направят щастливи на този самотен остров.

  Вчера един от вас ме попита дали като ви гледам, се чувствам успял. Не си поставям лимити в ума. Но гледайки ви, осъзнавам, че сме на правилния път. Вие сте началото, вие сте първите, но всички випуски, които сте подредени тук, изпълвате сърцето ми с радост и гордост. Давате спокойствие и увереност на целия персонал на ВМА, на Въоръжените сили, че идва достойна смяна.

  Благодаря ви за смелостта, че поехте този път! Очаквайте от нас бащина подкрепа и грижа.

  На добър път!