ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  #ДаЗаЖивот

  08.10.2023

  96 са направените от екипите на ВМА чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение. От началото на 2023 г. са извършени 10 подобни интервенции, като три от тях – през последната седмица.

  Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко. Във ВМА сме създали организация на няколко екипа, които по всяко време могат да реагират при възникнала донорска ситуация, коментира генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  На 16 октомври във ВМА традиционно ще бъде отбелязан Денят на донорството, като Дървото на живота ще бъде обогатено с имената на донорите, дали шанс за втори живот на 10 тежкоболни пациенти на ВМА.

  Днес в столицата се проведе и ежегодния Уиз еър София маратон, в който със самостоятелен старт участваха медици, трансплантирани пациенти съмишленици на каузата #ДаЗаЖивот.

  Трансплантацията на черен дроб е едно от най-големите постижения на съвременната медицина.

  Възможността в труден за семейството момент да помогнеш на някой напълно непознат и да дариш живот е една от най-високите изяви на хуманността!