Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Уроците на успеха от първа ръка

  05.10.2023

  За втора поредна година Военномедицинска академия (ВМА) бе домакин на научно-практически курс на тема “Уролитиаза: диагностика, ендоурологични методи за лечение, профилактика на рецидивите”.

  Организатор на събитието е Катедра „Урология и нефрология”, ръководена от проф. Илия Салтиров. В рамките на два дни бяха представени лекции, посветени на ендоурологичното лечение на уролитиазата и методите за постоперативно изследване и лечение на пациентите с цел намаляване на вероятността от рецидив на заболяването.

  Участие взеха 12 млади уролози от цялата страна, които наблюдаваха на живо ендоурологични операции за лечение на конкременти в бъбрека и уретера, извършвани от екипа на Клиника по урология.

  Демонстративните операции включваха стандартна перкутанна нефролитотомия, миниатюризирана перкутанна нефролитотомия, семиригидна и флексибилна уретерореноскопия, като бяха демонстрирани и възможностите на различните методи за дезинтеграция на конкрементите – ултразвукова и лазерна литотрипсия. Участниците имаха възможност да се запознаят с всички детайли в оперативната техника на перкутанната нефролитотомия и уретерореноскопията и тънкостите в извършването им.

  Проведоха се интересни дискусии за показанията, особеностите и усложненията на различните ендоурологични методи за лечение на уролитиазата, както и за възможностите за постоперативно изследване, проследяване на пациентите и профилактика на рецидивите на уролитиаза.

  Събитието беше високо оценено от участниците, част от които имаха възможност за първи път да получат практически опит в ендоурологичните методи за лечение на уролитиазата, а други – да надградят знанията и уменията си в тази област.