ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Две чернодробни трансплантации във ВМА за 24 часа

  02.10.2023

  Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха две чернодробни трансплантации в рамките на 24 часа.

  На 30.09.2023 г. (събота) 39-годишен мъж получи шанс за нов живот след интервенция, извършена от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. По-рано през деня специалисти на лечебното заведение бяха транспортирани със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина”-Варна, където бе направена и експлантацията на органите.

   На 01.10.2023 г. (неделя) бе реализирана успешно и втората чернодробна трансплантация след донорска ситуация в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". 54-годишен мъж бе трансплантиран от екип, начело с проф. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия.

  Към момента пациентите се намират в задоволително състояние, екстубирани, контактни и адекватни.

  Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

  Благодарим и на колегите от двете лечебни заведения за добрата организация при осъществяване на експлантационния процес.

  Признателност и към екипажа на ВВС в състав: майор Николай Георгиев (командир), майор Дарина Христозова (помощник-командир) и борден инженер капитан Андрей Андрев, който за пореден път изпълни задачата си успешно.

  От началото на годината във ВМА са направени 9 чернодробни трансплантации и общо 95 от началото на трансплантационната програма в лечебното заведение.