Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  „Отворени врати” във ВМА за здрави бели дробове

  25.09.2023

  15 души се възползваха от безплатни функционални белодробни тестове при специалистите
  от Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА) по повод Световния ден на белия дроб.

  Традиционно, нашият екип ще го отбележи на работа, с пациентите. Целта на всички инициативи е да се повиши информираността сред пациентите, защото пренебрегването на потенциални признаци на белодробно заболяване може да има сериозни последствия. Ние избрахме да направим кампания, тип
  „Отворени врати”, в рамките на която пациентите имаха възможност да получат безплатни консултации в нашия специализиран функционален кабинет, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.

  Тя подчерта, че заедно с колегите си работят с всички съвременни диагностични и терапевтични методи в полза на пациентите с белодробни болести. В клиниката, като академична база се хоспитализират пациенти с възпалителни и обструктивни, фиброзни, неопластични и други разпространени и редки белодробни болести. Пациентите биват диагностицирани и лекувани според съвременните общоприети алгоритми.

  Ние разполагаме с един от най-добре оборудваните центрове по интервенционална пулмология. Най- честата белодробна патология, насочена за бронхоскопски процедури е белодробния карцином. За съжаление, много рядко пациентите са в ранен стадий на болестта. Поради липса на скринингови програми за белодробен карцином, той се установява най-често в трети или четвърти стадий. Извършваме и процедури от палиативен тип при пациенти със значимо ангажиране на големите дихателни пътища (трахея и бронхи) от туморни процеси. Разбира се, бронхоскопски процедури се прилагат и при диагностика на белодробни фибрози, бронхектазии, тежки инфекции и други доброкачествени процеси.

  ХОББ и бронхиалната астма се нареждат сред социалнозначимите белодробни
  болести. За пациентите с тежка астма и прогресираща белодробна фиброза има и варианти за лечение със скъпоструващи биологични терапии, които се реимбурсират от НЗОК след издаване на протокол от обсъждане на специализирани комисии, действащи в КПФ.

  На страдащите от хронични белодробни заболявания и на тези с чести инфекции на дихателните пътища специалистите препоръчват да правят ежегодно имунопрофилактика и противогрипни ваксини.

  Правилно дишане и много спорт е рецептата на Ася. Тя е на 53 години. Има астма от 20 години, вследствие на нелекувана алергия. За първи път влиза в болница.

  Астмата ми е овладяна, лекувам я предимно със спорт и инхалатор, който се оказа, че не ползвам по предназначение – ако усетя, че съм добре и не инхалирам. В резултат са се образували полипи в носа, споделя Ася, която е пациент в клиниката.

  В Световния ден на белия дроб тя отправя призив към всички хора да спортуват повече: Много важно е правилното дишане, почивката и ако може по-малко стрес. Бях счетоводител, но от 4 години вече съм пилатес инструктор. И се чувствам прекрасно и щастлива.

  Преклоням се към целия екип на клиниката. Шапка свалям на всички медици. Изключително впечатлена съм и от материалната база във ВМА. Всички са прекрасни. Бъдете здрави, пожелава Ася, минути преди да я изпишат и да се върне към любимите си занимания.