ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Светла му памет: Почина проф. Светослав Николов

  24.09.2023

  „Скъпи колеги,
  С огромна болка Ви съобщаваме, че след продължително боледуване в събота вечерта ни напусна проф. Светослав Николов, дългогодишен ръководител на Клиника по обща урология на ВМА.

  Сърцат лекар - пример за човечност и висок професионализъм, част от една от утвърдените школи на ВМА.

  Ръководството и личният състав на ВМА изказваме своите най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на проф. Николов.

  Светла му памет!“
  Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS
  Началник на ВМА


  Проф. д-р Светослав Николов завършва "Медицина" в Медицинския университет-София през 1979 г. Има придобити специалности по урология и военна хирургия.
  От 1982 г. работи в Клиниката по урология на ВМА, последователно като: клиничен ординатор, старши ординатор, началник отделение, началник клиника и началник Катедра „Урология и нефрология”.
  Последователно придобива образователна и научна степен "кандидат на медицинските науки" (1992 г.) и научно звание "доцент" (1996 г.) и "професор" (2016 г.).
  Проф. д-р Светослав Николов, д.м.н. има научни интереси в областта на уролитиазата, екстракорпоралната литотрипсия, онкоурологията и реконструктивната хирургия.
  Бил е редовен член на Специализирания научен съвет по хирургия към Висшата атестационна комисия и Специализирания научен съвет по Военна медицина.
  От 2008 г. е член на изпитни комисии за държавен изпит по урология.
  Член на Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, Българския лекарски съюз, Българското научно дружество по военна медицина, Европейската асоциация по урология (EAU) и Българското урологично дружество.
  Участва в редакционни съвети на медицински специализирани издания, автор и съавтор на над 185 публикации, съобщения и рационализации в наши и чужди списания.