ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Над 300 души отново чуват след операция във ВМА

  24.09.2023

  Над 300 малки и големи пациенти отново чуват след кохлеарна имплантация във Военномедицинска академия (ВМА).

  Всяка последна неделя на месец септември отбелязваме Световния ден на глухите. Целта е да се повиши осведомеността за предизвикателствата пред тях, но и да се говори за опасните навици, които могат да доведат до загуба на слуха.  Установено е, че много хора са изложени на риск от трайна загуба на слуха, която може да бъде избегната.

  Фактите в световен мащаб:

  • Повече от 460 милиона души страдат от загуба на слуха, което е около 5% от световното население.
  • Шумът е водещата причина за загуба на слуха.
  • Според Световната здравна организация над 1 милиард души са изложени на риск от трайна загуба на слуха.

  Клиника по „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА е водещ и утвърден център за лечение на слухови увреждания при деца и възрастни. Проф. Венцислав Цветков и неговия екип отчитат над 300 успешно оперирани и рехабилитирани в света на звуците деца и възрастни.

  За нас това вече е една рутинна операция. А за децата с вродена глухота кохлеарните импланти са единствената възможност да проговорят навреме и да водят пълноценен живот в бъдеще, коментират специалистите.

  В УНГ-клиниката на ВМА годишно се извършват около 20 кохлеарни иплантации, като пациентите обхващат широк възрастов диапазон – деца от 9-месечна възраст до възрастни пациенти, над 70 години.

  Проблемите със слуха се установятват чрез специален тест, но „аларма” за родителите може да бъде и например, ако забележат, че детето им не се събужда при силен шум. Тогава задължително трябва да се потърси специализирана помощ. В България има утвърден неонатален скрининг в родилните звена, при който се извършва аудиологичен тест.

  Най-доброто време за извършване на кохлеарна имплантация е около първата годинка на детето, когато то се развива физиологично, в това число и говора му. След интервенцията не може да се познае, че е имало такъв проблем. Всяко забавяне след втората годинка води до забавяне и в развитието на говора. При навременно имплантиране и провеждане на слухово речева рехабилитация , резултатите са толкова добри, че децата нямат никаква разлика с чуващите си връстници. При по-възрастни пациенти – на 15, 30, 50, 70 години, които по някаква причина са загубили слуха си – било заради вирусна инфекция, травми или друго, една такава имплантация ги връща в нормалния живот и социалните активности.

  Кохлеарната имплантация е комплексен лечебен метод при пациенти със сензорно-неврална глухота, при който електронна протеза замества нефункциониращите структури на вътрешното ухо. Тя обаче не е показана при всички пациенти и затова се извършва щателно изследване за цялостна оценка. От изключителна важност е навременната диагностика, ранното откриване, правилното селектиране на болните, професионализмът на нашите оператори, работата на рехабилитаторите в постоперативния период и не на последно място мотивацията на родителите.