Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  УНГ-клиниката на ВМА с модерно поколение CO2 лазер

  07.08.2023

  Технологичното обновление на Военномедицинска академия (ВМА) с цел повишаване ефективността при лечението на пациентите продължава.

  Специалистите от Клиниката по ушни, носни и гърлени болести вече работят с модерно поколение CO2 лазер – отличен хирургически инструмент, характеризиращ се със забележителна прецизност, способност за хемостаза (кръвоспиране) и ограничени странични термични увреждания. Приема се за „златен стандарт“ в оперативното лечение на отосклероза (хирургия на средното ухо), папиломатоза и онкологични заболявания на ларинкса.

  CO2 лазерът е особено ценен, заради високата степен на прецизност при рязане, съчетана с отличен коагулационен ефект. Тази система остава най-добрият хирургичен лазер за меките тъкани, където както разрязването, така и хемостазата се постигат фототермално (лъчисто), казва проф. Венцислав Цветков, ръководител на клиниката.

  Този тип лазери могат да заменят скалпела при повечето процедури и дори се използват на места, където скалпел не би могъл да се използва – в деликатни зони, където механична травма може да увреди мястото на операцията.

  Основните предимства на CO2 лазерната хирургия са: лесно използвне; бързина; максимален контрол на дълбочината на проникване на лазерния лъч; по-малко кървене; по-малък риск от получаване на термични увреждания на съседните тъкани. Работният капацитет на лазера е прецизен и това предотвратява допълнителни увреждания на съседните клетки.

  Специалистите изтъкват още удивителната точност на лъча, който може да фокусира и да премахне увредените клетки в специфични и трудно достъпни зони.

  Новата апаратура позволява по-кратко оперативно време, минимален следоперативен оток, намалява времетраенето на болничния престой. И не на последно място – резултатите от хирургическата онкология са равни или дори по-добри от тези на конвенционалната хирургия.

  В Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА лазерната хирургия се използва в редица направления: трансорална ларингеална микрохирургия (микроларингохирургия), включваща оперативно лечение на заболявания на ларинкса; хирургия на средното ухо; назална, ендоназална и ендоскопска хирургия на синусите; келоиди и хипертрофични белези, засягащи кожата на глава и шия; мекотъканна хирургия при тумори в лицевата и  шийната област.

  Използването на CO2 лазерите направи терапевтичното лечение на гореспоменатите УНГ-заболявания неусложнено и просто. Най-общо казано, работата с тях осигурява намалено време и по-голяма прецизност в операцията, ограничено термично увреждане и по-малко инвазивно действие – много предимства за пациента, както по време на операцията, така и в следоперативния период на възстановяване, категоричнa e д-р Теодора Димитрова.