Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Роботизираната рехабилитация във ВМА помага на пациенти с тежки заболявания

  27.07.2023

  Високотехнологичната медицина е част от съвременната реалност и това предоставя множество нови методологии, предизвикателства и възможности.

  Във Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина на Военномедицинска академия (ВМА) вече функционира иновативен сектор за робот-асистирана рехабилитация, който извежда авангардни технологии на преден план в грижата за пациентите.

  Роботизираната рехабилитация е най-съвременен подход, който в комбинация с широките възможности за приложение на конвенционални физиорехабилитационни методи в клиниката предлага високоефективна и персонализирана терапия за редица неврологични и ортопедични състояния. Това включва възстановяване след инсулт, гръбначно-мозъчни и черепно-мозъчни травми, детска церебрална парализа, множествена склероза, болест на Паркинсон, периферни нервни увреди, ортопедични операции и други, пояснява доц. д-р Христина Миланова, началник на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

  Робот-асистираният терапевтичен сектор е оборудван с модерни технологии за рехабилитация на долни и горни крайници, походка, координация, постурална стабилност и когнитивна рехабилитация. Това включва функционалности като виртуална реалност, интерактивна стимулация и персонализирани настройки за параметрите на терапевтичната процедура и проследяване на напредъка. Висококвалифицираният екип от сертифицирани медицински специалисти гарантира, че пациентите получават най-добрата възможна грижа през целия рехабилитационен процес.

  Интуитивният софтуер, интегриран в роботизираните и високотехнологични апарати за рехабилитация, помага на пациентите да  възвърнат локомоторната координация и движенията на горен и долен крайник чрез интензивно и високорепетитивно обучение в правилен модел движения. Чрез активното ангажиране на пациентите физически и когнитивно, се подобрява процеса на тяхното функционално възстановяване. Обратната връзка в реално време и използването на видео игри и виртуална реалност мотивират пациентите и позволяват прецизно и възпроизводимо обучение, пояснява доц. Миланова.

  Специализираният сектор предлага цялостен и персонализиран подход към рехабилитацията, като се фокусира върху мускулно-скелетните наранявания и неврорехабилитацията.

  Нашата цел е безпроблемно да интегрираме иновативни технологии в рехабилитационния процес, осигурявайки по-ефективна, многокомпонентна и целевоориентирана грижа за нашите пациенти, подчертава доц. Миланова.

  За повече информация или за записване на час пациентите могат да се свържат със специалистите на тел.: 02/ 92 25 794, от 8.00 до 11.00 часа.