ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Слънце и фототерапия при атопичен дерматит

  27.06.2023

  Над 80% от хората с атопичен дерматит усещат благотворното влияние на слънчевите лъчи всяко лято. За да има ефект обаче, препоръчително е слънчевите бани да бъдат в часовете до 11:00 ч. и след 16:00 ч. като са придружени с обилно мазане с хидратиращ крем с висок фактор на слънцезащита, коментира доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.

  Всяка година дерматолозите от ВМА провеждат безплатни консултации на пациенти с това заболяване, като целта е да им се презентира най-модерното и достъпно лечение за тях. Кампанията ще бъде в рамките на два дни – 28-29 юни, от 09.00 до 12.00 ч. Прегледите ще се провеждат в кабинет №219, намиращ се на етаж 2 в Поликлиниката на лечебното заведение, като е необходимо да бъде направено предварително записване на телефони 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.

  Не се изисква направление от личния лекар.

  Атопичният дерматит има безброй лица – от червено петънце, през пъпка и плака, до ужасен мехур. Обикновено се обостря на няколко месеца. А коварното – че дори самите пациенти не могат да уловят „логиката“ на. И не знаят кога отново ще „паднат в капана“ на сухата и възпалена кожа, която сърби безмилостно.

  Атопичният дерматит атакува различни зони. Тази тенденция е особено характерна за по-възрастните пациенти. Най-уязвими са по-нежните участъци на кожата – около очите, глезените, предмишниците и подбедриците, както и сгъвките на лактите и коленете.

  При децата обаче поразените зони са други. В 80% от случаите първата му изява е именно в най-ранна детска възраст. Лезиите тогава обикновено са по бузите, челото, скалпа или шията. За жалост при децата и оплакванията са по-тежки. Най-често се появяват зачервени петна, които започват да се лющят. Не е изключено да има и мехури – малки или големи, които с времето се пукат. При някои деца се наблюдават и ранички, коментира още доц. Кантарджиев.

  Най-коварно при атопичния дерматит е разчесването на лезиите. Появяват се рани, които лесно могат да се инфектират.  Агресивните перилни препарати също могат да обострят атопичния дерматит, подчертава специалистът и препоръчва на пациентите си още да се обличат в естествени материи, да спят в памучно бельо и вземат мерки срещу домашния прах, защото микрокърлежите в него влошават оплакванията.

  Фототерапията пък е форма на лечение, при което се поглъща изкуствена ултравиолетова светлина от видимата част на спектъра и е един от най-щадящите и ефективни методи за лечение на атопичния дерматит, който в повечето случаи има голям ефект върху обратното развитие на появилите се лезии и предотвратява появата на нови. Клиниката ни по дерматология разполага с модерен сектор, в който могат да се извършват различни видове фототерапия, изтъква доц. весел Кантарджиев.

  По думите му, слънцето действа благотворно на близо 9 от 10 пациенти с атопичен дерматит. Затова плажът е ефективно лекарство за хората, които живеят с неприятната диагноза. Стига, разбира се, да не „събират слънце“ в най-горещото време – от 11:00 до 16:00 часа.

  Важно е, преди да се изложат на лъчите, да хидратират обилно кожата си със слънцезащитен крем, напомня още дерматологът.