ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Грипната епидемия започва и завършва с отит

  24.03.2023

  Острият отит е заболяване, което е много специфично за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите всъщност разбираме, че започва една епидемия от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато пак зачестят, знаем, че епидемията е към края си. Това коментира пред БНР доцент Дончо Дончев от екипа на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА.

  Какъв е механизмът, по който една сезонна вирусна или грипна инфекция може да доведе до усложнения, т.нар. отит?

  Острият отит означава възпаление на средното ухо и  има различни форми, в зависимост от причинителя и от начина на развитие. Грипният отит е доста специфичен – и заради причинителя си, и заради начина на възникване и на протичане. Грипният вирус има склонност да атакува най-малките кръвоносни съдове – като тези, които кръвоснабдяват средното и вътрешното ухо, и предизвиква тромбози. Често се получава разрушаване на кръвоносните съдове и кръвоизливи, както под лигавицата, така и в самата кухина на средното ухо. Затова и грипният отит се нарича хеморагичен отит, т.е. отит с кръвоизлив. Това е изключително болезнено състояние.

  Това заболяване е много специфично за началото и края на грипните епидемии. Така ние лекарите всъщност разбираме, че започва една епидемия от грип – когато се появят и зачестят хеморагичните отити. След това има известна пауза и когато пак зачестят, знаем, че епидемията е към края си.

  Коварното тук е, че може да се увреди слуховия нерв, като ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до трайно намаление на слуха.

  На кой етап от инфекцията може да се появи това усложнение?

  Още в началото. Разбира се, всяка една инфекция има скрит период, но когато започнат изявените прояви на вирусното заболяване, се появява и тази силна болка, придружена със значително намаление на слуха, понякога и с шум в ухото.

  За колко време отминава и какъв е терапевтичният подход?

  Хеморагичният отит е по-характерен за възрастните пациенти, малчуганите обикновено развиват гнойни отити.  Самият хеморагичен отит минава за около една седмица с лечението и на другите усложняващи фактори – затруднено носно дишане поради оток на лигавицата на носа със засилена носна секреция, самото общо състояние, когато е увредено. Почти винаги се налага антибиотично лечение, за да  възстанови слуховия нерв и да се избегне трайна загуба на слуха.

  Какви са препоръките?

  Ако този въпрос ми беше зададен преди няколко месеца, щях да посъветвам хората да се ваксинират срещу сезонния грип. Сега съветът ми е да не се бавят, ако има засягане на слуховия нерв и максимално бързо да потърсящ лекар-специалист по ушни, носни и гърлени болести. Защото  при подобно засягане – първите 48-72 часа от загубата на слуха са решаващи за лечението и възстановяването на слуха.