Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

    Навременната първа помощ спасява животи

    23.03.2023

    Навременната първа помощ може да спаси нечий живот. Често ставаме свидетели на пътни и други инциденти. За съжаление и пред природата сме безсилни... Но от нас зависи да бъдем подготвени и да можем да се притечем на помощ и да окажем адекватна такава, докато дойдат специализираните екипи.

    Поредна група бойни санитари завърши своя курс за първа помощ във Военномедицинска академия (ВМА). Стотици са вече обучените български военнослужещи, които при нужда ще могат да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали.

    Бойните санитари на практика са „платинените 10 минути”, защото те държат в ръцете си живота на ранените войници на бойното поле, докато се окаже лекарска помощ. В една такава ситуация няма място за паника. Те трябва да действат абсолютно автоматизирано и в пълен синхрон. На това залагаме изключително в практическите занимания тук във Венномедицинския симулационен тренировъчен център, коментира капитан д-р Марияна Иванова, асистент в Катедра „Военна медицина” нан ВМА.