ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА-Пловдив на 134: Повече пациенти и непрестанен стремеж към усъвършенстване

  25.02.2023

  На 25 февруари празнува най-старата военна болница в България. Днес се навършват 134 години от създаването на МБАЛ-Пловдив, част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА).

  Посрещаме този ден с гордост и удовлетворение от добре свършената работа и проявената висока отговорност пред изпитанията на съвремието. Страхът от пандемията не разколеба персонала, нито един член на болницата не напусна работното си място. Това бе своеобразен тест за морална издръжливост и лична отговорност на всеки от нас, който защитихме успешно. От друга страна, посрещаме нашия празник с надежда за още по-успешно развитие и през тази година, с което да затвърдим достойно мястото си на лечебно заведение от структурата на ВМА, осигуряващо висококвалифицирано медицинско обслужване, както на контингента от Въоръжените сили, така и на цивилни пациенти от Пловдив и областта, коментира полк. Д-р Ангел Гозманов, началник на МБАЛ-Пловдив.

  Доста са задачите, които той и екипът му са си поставили за настоящата 2023-а: На първо място, разбира се, са ангажиментите ни като военно лечебно заведение – предстоят ни и многобройни учения. Нещо много важно – продължава възстановяването след тежките пандемични години. За да осигурим висококвалифицирана помощ на нашите пациенти, предвиждаме развитието на кадрите чрез усвояване на нови методи за диагностика и лечение.

  Развитието на болницата изисква и внедряване на съвременна апаратура, което се осъществява благодарение на мащабната инвестиционна програма от страна на ВМА.

  Надяваме се да реализираме и ремонт на сградата, която поради факта, че е паметник на културата, изглежда предизвикателство за институциите, но се надявам на сътрудничество между тях в името на нашите пациенти, подчертава още полк. Гозманов.

  От болницата отчитат подобрени в сравнение с предходните години количествени и качествени показатели за лечебна дейност. От 2020 г.  има сключен  договор с НЗОК за работа по 91 клинични пътеки и 16 амбулаторни процедури. Едно от най-натоварените звена в болницата е Консултативно-диагностичния блок. През 2022 г. се отбелязва ръст в броя на преминалите през него – 30 257 души, като 1/5 са от структурите на министерство на отбраната и Българската армия. През изминалата година стационарно лечение са провели 3626 пациента.

  Пандемията от COVID-19 засяга военната болница в града под тепетата, но постепенно нещата започват да се възвръщат на нивата от 2019 г., когато са последните най-добри показатели за дейността й: Две години усилията ни бяха изцяло посветени на лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, поради което работата в останалите направления драстично намаля, както навсякъде. Спря се плановата хирургична помощ, наруши се проследяването на пациенти с хронични заболявания.

  Тази извънредна ситуация даде възможност на всички военни болници да покажат за пореден път защо са различни и че са подготвени за бърза реакция по всяко време. Ние създадохме COVID-зона с 28 легла, реанимацията ни пое всички тежки случаи. Това наложи пренастройване и реорганизиране на цялата ни дейност. При стихийно заразяване на голям брой хора и постъпването им в болницата се сблъскахме с много трудности, които благодарение на подкрепата на централната болница в София бяха преодолявани своевременно. Резултатът от всичко преживяно е, че придобихме много голям опит при лечение на пациенти в много тежко общо състояние, полиморбидни с множество усложнения. Станахме значително по гъвкави поради динамиката в работата. Засили се колаборацията между клинични и параклинични звена. Основната поука за мен е, че системната подготовка както на ниво болнично заведение, така и на всички други нива в здравеопазването е задължителна и ще ни спасява в преодоляване на кризи.

  Иначе, започваме да се връщаме към нивата отпреди пандемията. През 2021 г. постепенно показателите за болнична помощ започнаха да се изравняват с тези от 2019 г. , а през 2022 г. вече са значително по-добри.

  МБАЛ-Пловдив към ВМА работи в една силно конкурентна среда, предвид множеството лечебни заведения в региона. Това обаче мотивира екипа да поддържа високо ниво на знания, умения и ги задължава да се развиват и доусъвършенстват професионално.

  Силните ни страни са екипната работа на висококвалифицираните специалисти, и съвременната апаратура за диагностика, които са пътя към успеха в лечението на пациентите. Добрите позиции на болницата станаха възможни благодарение на подкрепата на управлението и колегите от ВМА. Смятам, че всички ние, които работим в т.нар. периферни военни болници, отчитаме огромните усилия на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS за развитие на стратегически звена във всяка една от структурите – както по отношение на професионалното развитие на кадрите, така и чрез постоянно осигуряване на модерна апаратура.

  В празничния ден полк. д-р Ангел Гозманов не крие гордостта си от работата на своя екип в болничната и специализираната извънболнична помощ: Благодарение на много усилия, труд и отлични грижи за пациента, ние сме си спечелили добро име в града и отстояваме девиза на болницата: здраве, ред и традиции.

  МБАЛ-Пловдив към ВМА обслужва най-големия войскови регион в страната – Пловдив, Карлово, Стара Загора, Казанлък, Смолян, Хасково, Асеновград, Крумово, Граф Игнатиево.  В щата й се включват и медицинските кадри от военните формирования в почти цяла Югозападна България.

  В момента болницата обслужва военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната или около 30% от въоръжените сили на Българската армия. През кабинетите на Консултативно-диагностичния блок преминават не само военнослужещи и цивилни служители от министерство на отбраната и Българската армия, но и пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди, кандидати за кадрова военна служба, а също и лица извън посочения контингент. Тук се извършват и годишните профилактични прегледи на личния състав на формированията, както и периодични медицински прегледи на работещите при вредни за здравето условия.

  Заслужено поздравявам личния състав на болницата и им благодаря за всеотдайността и положените усилия. Благодаря на ръководството на ВМА за подкрепата, която винаги ни оказва. Пожелавам на всички здраве, късмет и вдъхновение в работата!

  Честит празник, скъпи колеги!