Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Близо 600 ученици посетиха ВМА в дните на отворени врати

  22.02.2023

  Близо 600 възпитаници на над 15 държавни и частни училища от София и региона се включиха в Дните на отворени врати за кариерно развитие във Военномедицинска академия (ВМА).

  Целта на инициативата бе да се представят възможностите за обучение и реализация по специалности „Военен лекар“ и „Военна медицинска сестра“.

  Това са професии, които обединяват минало, настояще и бъдеще. Да си медик под пагон е мисия, посветена на здравето на нацията и на дълга към Родината. Ние търсим усърдни и последователни млади хора, които имат широк поглед, иновативни са и самодисциплинирани. Ние търсим най-добрите сред най-добрите. България има нужда от вас, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който се срещна и разговаря с всяка една група.

  Той припомни, че проектът „Военен лекар” е стартирал през 2017 г., а в края на настоящата предстои и дипломирането на първия випуск: Вложихме много сили, воля и упоритост. Днес вече имаме 120 курсанта, които се убедиха в мощта на ВМА и възможностите за реализация, които предлага.

  В  рамките на инициативата участниците имаха възможност да зададат своите въпроси относно обучението към курсантите-военни лекари, посетиха ключови звена, работещи медицина на световно ниво. Наблюдаваха и демонстрация на военните парамедици, които спасяваха хора в реална бойна обстановка във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

  Професията на военните лекари е свързана с много предизвикателства и изпитания. Изненадани сме и поласкани от огромния интерес към дните на отворени врати и тази инициатива ще се превърне в ежегодна, заяви още началникът на ВМА.