Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  По примера на най-добрите в света

  02.01.2023

  Технологичният прогрес доведе до революционни промени в медицината, интервенционалната пулмология е един от най-ярките примери.

  Във ВМА се извършват диагностични и терапевтични бронхоскопски процедури на световно ниво. Разполагаме с модерна апаратура и висококвалифициран персонал, което позволява прилагане на мултимодално ендоскопско лечение на малигнени и бенигнени стенози на централните дихателни пътища, коментира доц. Милена Енчева, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия.

  Тя поясни, че интубацията с ригиден бронхоскоп, свързан с джет-вентилация осигурява достатъчно време за работа на бронхолога при отворени (нехерметични) дихателни пътища. Разбира се, тук е от значение и компетентността на анестезиологичния екип!

  Съчетаването на ригидна и флексибилна бронхоскопия е стандартна процедура във всеки интервенционален център и позволява прилагането на различни методи – мултимодален подход. При пациенти с ендотрахеални и ендобронхиални стенози се редуват лазерна коагулация и хемостаза, девитализация и реканализация с криосонда, балонна дилатация, механична ригидна дилатация и резекция, поясни още доц. Енчева.

  Тези методи на модерната бронхология ни дават възможност да се доближим до световните стандарти в лечението на специфична белодробна патология, категорична е тя.

  Интересът на обучаващите се бронхолози към нашия център става все по-голям и се надявам да имаме възможност да се сертифицираме като референтен център по интервенционална пулмология. Работим за създаване на национални стандарти по интервенционална пулмология в съответствие на препоръките на Европейската и Световната асоциации по бронхология и интервенционална пулмология, каза още доц. Милена Енчева.