Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Лекар от ВМА заминава с българската експедиция към Антарктида

  27.12.2022

  Лекар от Военномедицинска академия (ВМА) е част от екипажа на българския военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който по-късно днес, 27.12.2022 г., ще отплава на първата си мисия към ледената Антарктида.

  В момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория и научно-изследователския кораб на ВВМУ ще достави основните материали за строежа на лабораторията.

  На борда на кораба са учени от националната полярна експедиция, както и  курсанти от Висшето военноморското училище. Бъдещите морски офицери ще имат възможност да придобият нови и подобрят своите умения по време на  практическия стаж.

  Екипажът се състои от 21 военнослужещи и един военен лекар – старши лейтенант д-р Петко Гинев.

  Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство до момента в живота му. А двете успешни военни мисии в Мали приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция.

  Авантюрист съм по душа, затова и избрах медицината. В нея няма риск от еднообразие и всеки ден можеш да се сблъскаш с нещо различно. Имам и страст към непознати места, към планинарството и желание да стигна дотам, където друг човек няма да стигне. А в главата ми Антарктида винаги е била моя фантазия, но никога като реална възможност да стъпя на нея, споделя медикът.

  Преди да отплава към поредното предизвикателство, д-р Гинев преминава сериозна подготовка и самоподготовка, разговаря с негови колеги с опит от експедиции до Антарктика – най-вече за голямото физическо и психическо изпитание, на което е подложен екипажът. 

  За щастие, двете мисии в Мали ми дадоха много като опит и ме научиха да се справям сам. Приемам ги като подготвителен лагер за предстоящата експедиция, казва старши лейтенант д-р Петко Гинев.