ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Празниците не са повод за преяждане!

  26.12.2022

  Отново е Коледа, а традицията повелява близки и роднини да се съберат на тежки трапези.

  Често обаче се стига до злоупотреба с храни и напитки, което може да вгорчи празниците на всеки, който не внимава с порциите. Щурите купони или пък „залежаването“ с часове пред телевизорите водят до редица неприятни симптоми, като се започне от по-леките – киселини, тежест, подуване, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишаване на артериалното налягане, хранителни интоксикации, хипертонични кризи, алергични реакции, тежък махмурлук и други.

  Начинът, по който човек се храни, е отражение на неговото отношение към собственото му тяло. По празниците важна роля играе волята, за да не се стига до преяждане и по-сериозни последици, коментира майор д-р Даниела Томова, част от екипа на Клиника по гастроентерология на ВМА.

  Особено рискови са обилните трапези за хората, спазвали 40-дневния коледен пост. Съветите на специалиста са преходът към обичайно балансирано хранене да бъде плавен, а не още в първия ден след постите да се приемат огромни количества животински продукти, защото това неминуемо крие рискове за храносмилателната система.

  Изкушенията са много, но приемът на храна трябва да бъде често и в малки количества. Ако се „отпуснем“, може да се стигне до дискомфорт в стомашната област, да се обострят заболявания като гастрит, колит и други. Възможно е да се стигне и до подуване на корема, повишено количество газове, особено от консумация на варивата, подчертава д-р Томова.

  По думите й, храната от животински произход не е вредна, вредно би могло да бъде количеството й.

  Всичко, което е в нормални количества, е полезно. Като нормално количество за яйцата, например, се определя не повече от две яйца на ден. С повишено внимание трябва да бъдем и към употребата на алкохол. В никакъв случай не бива да се смесват различни видове напитки, защото това може да предизвика гадене, повръщане, главозамайване, дори и припадане, подчертава специалистът.

  Всичко трябва да е балансирано, трябва да се консумират и мазнини, и белтъчини, и въглехидрати в определени съотношения. Преяждането и прекомерната употреба на алкохол са рискови за всякакъв тип хора. Най-големи странични ефекти обаче има върху хората с наднормено тегло и с чернодробни проблеми, пояснява д-р Томова.

  Преяждането може да причини обостряне на гастрит, панкреатит, колит.

  За да нямаме никакви проблеми, храната, която се поема, трябва да е в ограничени количества, да се приема с повече течности, но не алкохол, а вода, да не е люта и мазна. Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим. Яжте само, ако сте гладни. Хубаво е в едно хранене да не се смесват месо и млечни продукти, избягвайте комбинацията на месо с т.нар. тежки въглехидрати като картофи, ориз и боб, съветва още д-р Даниела Томова посъветва да консумираме в умерени количества алкохол и здравословна храна, но в малки количества и по-начесто.

  А след празник с изобилие от вкусна храна при най-малкия признак на преяждане излезте навън. Разходката на свеж въздух помага много в такива ситуации. В никакъв случай не прибягвайте до по-сериозни натоварвания, резки движения, кланяния, скокове, съветва още гастроентерологът.