ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Празници, наздравици... Какви са рисковете за здравето?

  24.12.2022

  Алкохолът има място в нашия бит и култура: при празнуването на поводи, когато посрещаме гости присъствието му е „задължително”, както и употребата.

  Светлите празници не са само Коледа и Нова година, те стартират от началото на месец декември с Никулден, продължават и през януари, когато има много имени дни. И наистина, българинът, по стара традиция, свързва тези празници с една обилна маса и обилна употреба на алкохол. За съжаление не винаги тази употреба на алкохол има щастлив край, коментира доц. Людмила Нейкова, началник на Катедра „Токсикология” на Военномедицинска академия (ВМА).

  По думите й, алкохолът влияе положително на човешкото поведение, но с продължителната му комсумация настъпват други, по-серизни последици: Когато човек си позволява малко количество алкохол и контролира приеманата доза, говорим за инцидентна употреба и в никакъв случай за злоупотреба. Но, когато това нещо стане ритуал и ежедневие, рискът да премине в следващата категория е много голям.

  Няма как еднозначно да се отговори на въпроса – при кой човек може да се прояви такава зависимост, както и няма значение какъв алкохол се консумира – лек (бира и вино) или твърд (концентрирани напитки).

  За съжаление, хората не приемат, че от бира или вино може да се получат зависимости, но реалността е коренно различна. Наблюдава се и при пациенти в нашата Клиника по спешна токсикология – има хора, които търсят медицинска помощ, защото изпиват по 6-8-10-12 литра бира за 24 часа. И в момента, в който поради някаква причина падне нивото на алкохол в организма, те започват да стават абстинентни – изпитват неспокойство, треперене, повишаване на пулса и артериалното налягане, подчертава токсикологът.

  И ако се върнем към традициите – да, всеки от нас ще се почерпи. Но и всеки от нас трябва да е наясно какво и колко може да си позволи. Много е индивидуално. Добре е консумацията на алкохол да не бъде на празен стомах, да не бъде съчетана с газирани напитки, а с хубави мезета – не говорим за листни салати, а за различни видове сирена, кашкавал, филета, т.е. храна, която да съдържа мазнини. Според това какво е мезето, ние създаваме в организма щадящо поведение, когато употребяваме алкохол, тъй като по този начин той по-бавно постъпва в човешкия кръвоток и по-бавно се достига максимална концентрация. Да, задържа се по-дълго, но ефектите са по-меки. Няма я опасността да паднем под масата и да развалим празника на всички около нас, коментира още доц. Нейкова.

  По думите й, сериозна заплаха покрай празниците е употребата на фалшив алкохол. Често пъти той се съхранява в нестандартни опаковки – туби, бидони, като самата пластмаса може да има вредно въздействие върху човешкия организъм. Затова съветът й е да „залагаме” на реномирани заведения и да не прибягваме до евтиния алкохол, защото няма как да бъдем сигурни в неговите произход и качество.

  Ако има високо съдържание на метанол в него, първите признаци са промяна на зрението, човек започва да вижда като в мъгла, има главоболие, отпаднал е. Тогава задължително трябва да бъде потърсена медицинска помощ, категорична е доц. Нейкова.

  Тя изтъква и друга грешка, която допускаме по време на празниците в желанието си да опитаме всичко, което има пред нас, а именно – да смесваме различните напитки, и съветва в никакъв случай да не смесваме тъмен с тъмен алкохол – уиски с вино, уиски с бира, уиски с коняк, защото в тях се съдържат допълнителни вещества (особено в концентрираните напитки), които да подобряват техните качества и да подсилват техния вкус и аромат, и които също биха могли да имат токсично въздействие при по-голяма консумация.

  Друга заплаха е съчетаната употреба на голямо количество алкохол с психоактивно вещество – амфетамини, метаамфетамини, марихуана. Обикновено имат различно действие, по различно време, което няма как да се предвиди кога ще настъпи. Това създава рискове за самото здраве на пациентите, но е и сериозно предизвикателство за екипите в спешните центрове, защото те го намират в едно състояние, той е с потиснато съзнание, в следващия момент става възбуден и агресивен, защото тогава вече е под ефекта на другото вещество, изтъква токсикологът.