ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  И сърцето страда от празничните маратони

  22.12.2022

  Коледните и новогодишните празници вече чукат на вратата ни, но често пъти богатата трапеза ни носи и здравословни проблеми.

  Безкрайната кулинарна фиеста, с „традиционното“ преяждане и препиване, се оказва по-коварна за сърцето от по-еднообразното хранене през зимата.

  Имайки предвид изобилието от продукти, което ни заобикаля, трудно може да се постигне бедна на витамини диета. Дори обратното – понякога, в прекаленото си старание човек може да предизвика прояви на хипервитаминоза. И макар организмът да има защитни механизми, чрез които излишното се отстранява, аз лично не съм привърженик на прекаляването с витамини и микроелементи, коментира полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология на ВМА.

  Той е категоричен, че „свръхдозите“ храна и алкохол се отразяват много лошо на сърдечно-съдовото ни здраве. По думите му, трябва да положим всички усилия, за да ги избегнем, защото някои от тези празнични „събития “могат да завършат по непредвидим начин.

  Добре известен в кардиологията е синдромът на празничното сърце, който е свързан с появата на опасна аритмия след консумация на алкохол, обикновено обилна. Затова, трябва да подчертаем, че не само стомахът и дебелото черво не издържат на „ядене и пиене до дупка”. За разлика от тези органи, при сърцето крайният резултат може да е фатален, категоричен е кардиологът.  

  А как да се предпазим от синдрома на празничното сърце – като не стресираме организма си, прекарвайки почивните дни само „на маса“. Изключително важна е хидратацията и умерената консумация на алкохол и храна. Според специалистите, добре е да използваме почивката си пълноценно, като „наваксаме“ със синя и спортните занимания.

  Иначе, проф. Ивайло Даскалов подчертава, че е зимата не е най-критичният сезон за сърцето, но има голяма вероятност от обостряне на някои оплаквания при сърдечноболните пациенти.

  Това е така, защото студеното и мразовито време предизвиква дистрес и дезадаптация на кръвоносните съдове, като най-честите клинични прояви са влошен контрол на кръвното налягане и по-рядко – гръдна болка при излагане на студено,  обяснява още специалистът. Въпреки това смята, че зимата не е предизвикателство за която и да е категория сърдечно болни, от гледна точка на адаптиране на медикаментозната терапия.

  Според него, можем да направим всичко необходимо за едно поддържано във форма сърце: да се храним здравословно, да поддържаме оптимално телесно тегло, да спортуваме в свободното време, през останалото да ходим пеша, да имаме непрекъснат нощен сън от осем часа, да избягваме психически стрес – на работа и вкъщи, да не пушим и прекаляваме с алкохола, никаква дрога, да ходим редовно на профилактични прегледи.