ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Незаменимата помощ в мисията „ЖИВОТ“

  16.12.2022

  Медицински екип от Военномедицинска академия (ВМА), УСБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев“ и Национална кардиологична болница, заедно с военнослужещи от 16-а авиобаза Враждебна участваха в транспортирането със самолет „Спартан“ от България до Германия на дете, което се нуждае от спешна медицинска помощ.

  Самолетът излетя в 10.34 ч. от летище София за летище Щутгарт, Германия. Сред медиците на борда беше и старшина Цветелина Иванова, медицинска сестра-борден, която има богат опит като част от авиомедицинския екип на ВМА и отлична подготовка относно евентуалните усложнения, които биха могли да настъпят, предвид спецификата на транспортирането.

  Експертизата на военните медици в областта на авиационната медицина и авиомедицинска евакуация винаги е безценна помощ в множество случаи не само от военното, но и от цивилното здравеопазване.

  В 17.09 ч. самолетът се завърна обратно на летище София след изпълнена задача за медицинска евакуация на пациент. Командир на екипажа е майор Стоян Барев, помощник-командир – майор Веселин Асенов и борден инженер – капитан Митко Гергов.