Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Парамедиците – все по-важен фактор в медицинското обслужване

  12.12.2022

  Първите парамедици, които завършиха своето обучение в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА), получиха официално своите свидетелства от началника на Академията генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  В края на месец октомври те преминаха успешно теоретичната и практическа част от държавния изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация по професия „Парамедик”, специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

  Парамедиците-трета степен се обучават за оказване на първа помощ. Основната задача е оказване на животоспасяваща помощ на пациенти в спешно състояние на мястото на инцидента и по време на транспортирането им в лечебното заведение.

  Благодаря ви за положените усилия. Радвам се, че предпочетохте ВМА и се надявам да сме оправдали вашите очаквания.

  Убеден съм, че квалификацията, която добихте, ще има приложение и перспектива предвид кадровия проблем в медицината. Парамедиците ще стават все по-важен фактор в медицинското обслужване и вие ще бъдете първите лястовици, които ще дадат основата на тази работа, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Следващият курс за парамедици ще стартира през месец април 2023 г.