Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Медици от ВМА обмениха опит за първа помощ при война и бедствия

  05.12.2022

  Военни лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 15-ата годишна конференция по медицина на войната и бедствията, която се проведе в Естония.

  Капитан асистент д-р Марияна Иванова и старши лейтенант асистент д-р Женя Койнова от Катедра „Военна  медицина“ се включиха и в 29-ия многонационален семинар, с цел обмяна на военен медицински опит за представители на Въоръжените сили и служители на партнорски институции с персонални покани.

  Имахме възможност да се запознаем с промените и предизвикателствата при оказване на първа помощ на бойното поле от представители на украинските Въоръжени сили, както и цивилни лица, пряко свързани с провеждане на тактическо медицинско обучение, поясни капитан д-р Иванова.

  Акцентът бе върху обучението за оказване на първа помощ при война и бедствия, в сътрудничество с Командването за медицинска готовност на армията на САЩ.

  Около 800 бяха участниците – военни и цивилни, които взеха участие в двата форума. Те имаха възможност да разгледат в детайли полевата болница Роля 2 на естонските Въоръжени сили.

  Богатата програма включваше още презентации от експерти и военни лекари от Украйна, Люксембург, Финландия, Норвегия, САЩ, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Грузия и Естония. Проведоха се няколко симулации и упражнения с цел тренировка на персонала за спиране на животозастрашаващи кръвотечения и оценка с последваща преоценка на състоянието.

  Освен симулация на първа помощ на бойното поле, имахме възможност да се запознаем с методиката на най-ранна ултразвукова диагностика на терен, поясни още капитан д-р Иванова.