ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА НА 131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

  01.12.2022

  На 1 декември, по традиция, отбелязваме 131 години от създаването на Военномедицинска академия. Днес, след двегодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, отново можем да празнуваме, така, както сме свикнали – заедно.

  Смело мога да заявя, че посрещаме този ден с гордост и чувство за изпълнен дълг. Защото спазваме заветите на нашите основоположници.

  Ако се върнем назад във времето, в една от първите публикации по въпросите на военната медицина от 1893 г. "Няколко думи върху нашите военни болници", санитарният майор Игнат Барбар препоръчва столичната дивизионна болница "да е образец във всяко отношение". Тази мисъл за образцово справяне с поставените задачи не престава да съпътства историята на ВМА от създаването й до днес.

  Доказахме го и продължаваме да го правим, въпреки връхлитащите ни една след друга кризи. В условията на съвременните предизвикателства отчитаме финансова стабилност и липса на дългове; успешна стратегическа инвестиционна програма за обновяване на клиники и апаратура и обучение на военномедицински кадри.

  Изживяхме изключително тежки моменти. Бяхме на „първа линия“, когато мнозина се страхуваха. Борбата беше до последно…, но не се предадохме. През военните болници преминаха близо 10 хиляди заразени с коронавирусната инфекция, а според данните ние сме многопрофилната болница с най-нисък процент на смъртност при тези  пациенти.

  Кризата с COVID-19 предизвика огромни смущения, остави своя отпечатък във всички сфери на дейност и в живота на всеки един от нас. Но и ни научи на много.

  Сега се борим с последиците от нея. Но освен готовност днес, трябва да демонстрираме и готовност утре. Защото съвременните кризи не познават граници. А ние като част от ВМА сме призвани винаги да сме подготвени за предизвикателствата!

  ВМА винаги е била надежда за хората. И друг път съм казвал, че нашата експертиза се явява като последна инстанция за хиляди пациенти, пренасочени от други болници.  ВМА обаче не би била тази надежда без Вас, колеги! Вие, които всеки ден и нощ „ковете“ доверието на обществото към Академията.  Вие, които, въпреки бързите обороти, на които сме принудени да работим, продължавате да го правите със сърце! Защото сте призвани!

  Честит празник, колеги! Благодаря Ви за куража да следвате примера на нашите предци. Вярвам, че ще останем все така сплотени и единни срещу също толкова неделимите предизвикателства на съвременния свят!

  Бъдете здрави!

   

  Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS

  Началник на ВМА