ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки прегледани безплатно във ВМА: Кои са най-честите очни заболявания?

  13.10.2022

  Десетки граждани се възползваха от кампанията за безплатни прегледи, организирана от специалистите от Клиника по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА) по повод Световния ден на зрението.

  Очаквано, интересът къмтези консултации беше голям и часовете бяха запълнени буквлано за минути. В здравната профилактика особено важна роля играят скринингови програми и скрининговите кампании. Те често са решаващ фактор за ранното откриване на заболявания. Профилактичният преглед е различен от клиничния. Фокусът на профилактичния преглед е преди всичко снемането на анамнеза и беседата с пациента. Установяването на здравен проблем при профилактичен преглед винаги подлежи на допълнително уточняване, коментира полковник доцент Атанас Калайджиев, началник на Клиника по очни болести на ВМА.

  Сред най-честите заболявания в неговата област той открои глаукома, катаракта, диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. По думите му, глаукомата е на първо място в България, като в последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии  на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове.

  Българинът е много отговорен и добре информиран в последните години, но предимно за заболявания и за тяхното медикаментозно или оперативно лечение. Липсва промоция на здравето при много хронични и незаразни болести. Тук се включват всички онези дейности и мерки, които са насочени към повишаване на здравното образование и здравната култура на гражданите. Възможността да се радват на по-добро здраве зависи от техния самоконтрол и собственото им здравно поведение, изтъква още доц. Калайджиев.

  В тази връзка той коментира „зависимостта” и на децата, и на възрастните от различни видеодисплеи: Най-лесният начин да се предпазим от въздействието на екрана е да седим далече от него. В съвременния динамичен свят това е нъвъзможно. Затова е много важно правилното редуване на взирането в екрана с почивка периодично през деня. На всеки час стоене пред компютър, таблет или телефон, е необходима кратка почивка от порядъка на 15 минути. Почивката не е в замяната им с телевизор или книга, а се изразява в пълен зрителен покой и окото трябва да гледа надалече напр. през прозореца. Играта навън на въздух също е добър начин за почивка на зрителния анализатор.