Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Да се учиш от най-добрите

  06.10.2022

  Уролози от цялата страна имаха възможност да наблюдават иновативни техники в рамките на двудневния научно-практически курс „Уролитиаза – диагностика, ендоурологични методи за лечение и  профилактика на рецидивите“, който се проведе в Катедра „Урология и нефрология” на Военномедицинска академия (ВМА).

  Форумът бе фокусиран върху съвременните минимално инвазивни методи (перкутанна нефролитотрипсия, уретерореноскопия и екстракорпорална литотрипсия) за лечение на уролитиазата.

  Събитието събра специалисти с интерес в диагностиката, лечението и профилактиката на бъбречно-каменната болест и даде възможност участниците да се докоснат и запознаят със съвременните минимално инвазивни хирургични техники, ендоскопи и инструментариум. Всеки един от тях присъства в операционната зала по време на хирургичните интервенции, да подобри уменията си и да се внедри в процеса и организацията на екипа, ръководен от проф. д-р Илия Салтиров, д.м.н.

  В рамките на два дни бяха демонстрирани на живо 8 оперативни процедури, показващи детайлно стъпка по стъпка хода на интервенцията. Научната програма включваше тематични лекции, както за правилната диагностика и метафилактика на уролитиазата, така и за правилния избор на хирургичен метод. Обсъдени бяха интра- и постоперативните усложнения на всяка техника, както и ограниченията на процедурите. А лекциите предизвикаха интересни дебати върху отделни клинични случаи от практиката.

  В края на научния семинар участниците бяха удостоени с престижни сертификати.