Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Шести випуск военни лекари започна своето обучение

  12.09.2022

  Шестият випуск по специалността „Военен лекар” започна своето обучение в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна. Те са част от общо 1 500 първокурсници, които днес прекрачиха прага на учебното заведение.

  Преди дни 20-те младежи положиха и военна клетва по време на официална церемония във Висшето военноморско училище.

  На откриването на новата 2022/2023 учебна година в МУ присъства и полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност. Той изтъкна успешната реализация на проекта „Военен лекар“, който се осъществява между ВМА, ВВМУ и МУ-Варна, изтъквайки, че броят на курсантите вече е близо 120.

  Ректорът на университета, проф. д-р Валентин Игнатов, поздрави всички присъстващи първокурсници, техните родители и преподаватели. „Днес ставате студенти в един от най-динамично развиващите се и модерни университети в България“. Обръщение към първокурсниците от специалност „Военен лекар“ отправи флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ. Той пожела на всички студенти здраве, успех и удовлетворение по пътя в усвояването на медицинските науки.

  Шестгодишното обучение за курсантите-военни лекари и в двата университета е безплатно, а след завършване получават две дипломи - магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.

  По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А след края на обучението – възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

  Снимки: Петко Момчилов/МУ-Варна