ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Всеки може да спаси живот!

  10.09.2022


  Всеки ден „обикновените“ хора спасяват животи, използвайки знанията си за първа помощ.
   
  Днес отбелязваме Световния ден на първата помощ – за да се подчертае важността й и да се мобилизира вниманието на широката общественост и на доброволците.
   
  Знанията и уменията за оказване на първа помощ са необходими през целия ни живот. Защото в даден момент от тях може да зависи здравето и живота на даден човек. Затова трябва да сме подготвени за реакция не само при определени инциденти и бедствия, но и при ежедневните рискове.

  Обучението по първа помощ е кауза и за Военномедицинска академия (ВМА). Обучителната кампания стартира преди няколко години съвместно с представителите на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”.

  Стотици са бойните санитари, обучени във ВМА да спасяват живот както на фронта, така и при бедствия, аварии и катастрофи в мирно време.

  От 2022 г. стартира и обучението по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”, което се провежда във Военномедицинския симулационен тренировъчен център. Освен богатата теоретична част, обучаемите преминават и интензивни занятия, в рамките на които практически разиграват ситуации с множество пострадали.

  Само преди дни стартира и подготовката на военнослужещи-санитарни инструктори. Впоследствие те могат да работят във военните формирования на Българската армия и в други военизирани структури за нуждите на Въоръжените сили, както и в съставите на многонационални екипи в страната и извън нея. Основната им задача е оказване на първа помощ, евакуация и транспортиране на ранени, поразени и пострадали, а при необходимост – подпомагане на по-високо квалифицирания медицински персонал.