Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА отбеляза 144 г. от създаването на Военномедицинската служба на България!

  01.09.2022

  С полагане на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове  ръководството и личният състав на Военномедицинска академия (ВМА) отбелязаха 144-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба на България.

  На събитието присъства и заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова.

  За рождена дата на Българската военномедицинска служба се смята 1 септември 1878 г., въпреки че някои автори сочат 8 януари 1877 г., когато са назначени първите военни лекари към Българското опълчение. Именно на 1 септември 1878 г. обаче е издадена заповед за назначаване на доктор Константин Бонев за началник на новосъздадената военномедицинска част към Българската земска войска.

  „Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

  И вече повече от век българските военни медици остават верни на положената клетва да служат на своя народ и армия. Неслучайно на алеята пред ВМА има паметници на заслужители военни лекари, дали своя принос за развитието на медицината в България.

  А хилядите спасени помнят и професионализма, и саможертвата на българските военни лекари и сестри.